​Henk: “Een betekenisvolle baan vond ik via WerkBedrijf”


Zijn tatoeages vertellen dat de 53-jarige Henk van Empel uit Groesbeek geen doorsnee leven heeft geleefd. April 2015 besloot hij een punt te zetten achter zijn verslavingen die al 35 jaar duurden. Henk liet zich daarom drie maanden opnemen in een afkickkliniek in Zuid-Afrika. Terug in Nederland volgde nog een lang traject van therapieën. Sinds kort werkt Henk via WerkBedrijf als ervaringsdeskundige op de afdeling Psychiatrie van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.

“Op enig moment tijdens mijn therapie voelde ik een andere beweging. Ik wilde weer aan het werk. Toen kwam ik in contact met Robert Vermeij en Merijn Dammers, consulenten bij WerkBedrijf. Wat ik super aan hen vond, is dat zij mij echt de ruimte gaven”, vertelt Henk. “Alles in mij schreeuwde dat ik verder wilde, Robert en Merijn hebben mij soms zelfs af moeten remmen. Ik was destijds nog niet de Henk was die ik nu ben. Nooit heb ik het gevoel gekregen, dat ik iets moest. Ik kreeg de tijd om me te ontwikkelen.”

“Met Robert ben ik in gesprek gegaan over ervaringsdeskundigheid. Want dat was wat ik graag wilde gaan doen. Zelf kreeg ik ooit ook weer vertrouwen in mezelf door een ervaringsdeskundige die tegen me zei: “Het komt weer goed.”

“WerkBedrijf heeft mij geholpen om hiervoor de eenjarige dagopleiding te volgen bij Howie the Harp in Arnhem. Via een stage kwam ik vervolgens bij Rijnstate terecht, waar een proef met ervaringsdeskundigen liep op de afdeling Psychiatrie. Die proef was zo succesvol dat de functie van ervaringsdeskundige - voor verwarde personen onder invloed van middelen of andere zaken - nu is toegevoegd aan het behandelteam. Sinds 2 januari ben ik in dienst bij Rijnstate. Deze baan voelt als een warm bad voor mij.”

“Ik weet niet of dit zonder hulp van Robert was gelukt. Hij heeft me een duw in de goede richting gegeven en me gecoacht.” “Ik heb je inderdaad geholpen, maar jij hebt jouw baan vooral aan jezelf te danken”, aldus Robert. “Aan je eigen inzet en motivatie. Jij was het die elke woensdagochtend naar het inloopspreekuur kwam om te vertellen over je vorderingen. Zo hebben we samen jouw droombaan waar kunnen maken.”

​Henk: “Een betekenisvolle baan vond ik via WerkBedrijf”