19 nieuwe Talenten in de Keuken starten met opleiding

Vrijdag 31 januari 2020

Op 28 januari was de introductiedag van de tweede groep deelnemers aan Talent in de Keuken. De eerste editie was een groot succes: van de 23 deelnemers namen er in augustus 2019 21 hun diploma basiskok niveau 2 in ontvangst, 2 deelnemers hadden nog een herexamen. Nu staan er weer 19 koks in spe klaar om aan de slag te gaan.

Het tekort aan koks in de horeca blijft groot. Talent in de Keuken is een leerwerktraject waarin werkzoekenden worden omgeschoold tot basiskok niveau twee. Het traject duurt anderhalf jaar. De eerste maanden startten de deelnemers in een proefplaatsing bij de werkgevers om basisvaardigheden op te doen en volgden ze vaktechnische workshops verzorgd door chef-kok en coach Eli van der Pluijm. Nu gaan ze beginnen aan de BBL-opleiding basiskok niveau 2 bij ROC Nijmegen.

Geen receptenkok
Dat het project niet alleen inzet op jong talent bewijzen Sevag (44) en Erik (45). Beide deelnemers hebben al een carrière achter de rug. Erik werkte jarenlang als kastelein en Sevag verdiende zijn sporen in de telecommunicatie, in zijn thuisland Syrië. Ze zien Talent in de Keuken als een unieke kans om een ander pad in  te slaan. Erik: “Ik heb al zoveel geleerd in deze eerste maanden. Mijn doel is om na de opleiding geen receptenkok meer te zijn, maar het op gevoel en ervaring te kunnen.” Sevag vult aan: “De praktijk gaat heel goed, nu moet ik nog de theorie erachter leren. Dat is moeilijker, vooral vanwege de taal. Ik heb twee dromen: een basisdroom en een grote droom. De basisdroom is om na de opleiding een goede, betaalde baan te vinden als kok die ik kan combineren met mijn gezin. Mijn grote droom is om ooit een eigen bedrijf te beginnen. Zeg maar tussen een eetcafé en restaurant in en dan met Oriëntaalse gerechten. Ik ga hard werken om dat te bereiken.”

Begeleiding basis voor succes
Carla Latuny, huidige projectleider Talent in de Keuken: “We kijken heel tevreden terug op de eerste editie, zowel op het verloop als de resultaten. Natuurlijk kwamen er ook leerpunten uit voort. De  opleiding duurt nu een half jaar langer. Zo kunnen we de praktijkopdrachten beter spreiden en ontlasten we de leermeesters in de keuken. Het belang van goede begeleiding blijft onverminderd groot. Dit kan echt het verschil maken. De begeleiding gebeurt op de werkvloer door een jobcoach en op school door studieloopbaanbegeleider.” Chef-kok Eli coacht niet alleen de kandidaten, maar ook de werkgevers die deelnemen aan het project. Eli: “Ik ben echt een spin in het web. Ik neem alle belemmeringen weg voor kandidaten en werkgevers, zodat het project zo soepel mogelijk verloopt.”

Talent in de Keuken
Het project is een initiatief van Perspectief op Werk, uitgevoerd door WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, UWV Werkbedrijf, ROC Nijmegen, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en horecaondernemers in het Rijk van Nijmegen om samen het tekort aan koks in de horeca op te vangen.  

Op de foto: Erik bereidt een lunch voor in de keuken van ROC Nijmegen

19 nieuwe Talenten in de Keuken starten met opleiding