19 werkzoekenden behalen diploma Kok in 1 jaar

Woensdag 28 augustus 2019

- persbericht -

Een eerste groep van 19 deelnemers van het project Talent in de Keuken ontvangen op woensdag 28 augustus hun diploma Kok niveau 2. Maar liefst acht leerlingen van deze groep zijn cum laude geslaagd! Nog vier leerlingen ontvangen hun diploma in oktober. Een resultaat waar alle samenwerkingspartners hartstikke trots op zijn. Wethouder mevrouw Renske Helmer-Englebert (Werk, Inkomen en armoedebestrijding) was bij de uitreiking aanwezig om alle deelnemers te feliciteren met hun behaalde diploma’s.

Er is een groot tekort aan koks in de horeca,” vertellen Anne Pet van UWV en Carla Latuny van WerkBedrijf. “Talent in de Keuken is een leerwerkproject waarin onze kandidaten worden omgeschoold tot Kok niveau 2. Het traject duurt 16 maanden en bestaat uit 2 onderdelen. De eerste 4 maanden startten de zorgvuldig geselecteerde werkzoekenden in een proefplaatsing bij deelnemende horecaondernemers om basisvaardigheden op te doen en volgden ze vaktechnische workshops verzorgd door chef-kok Eli van der Pluijm,” vervolgt Pet. Hein van den Hoek, teammanager Horeca ROC Nijmegen: “Daarna volgden ze de BBL-opleiding Kok niveau 2 verzorgd door ROC Nijmegen en werkten ze 3 tot 4 werkdagen bij een horecabedrijf.” In januari 2020 start er een nieuwe groep leerlingen met dit traject.


Werken en leren
“De werving van potentiële koks begon in maart 2018,” vervolgt Latuny, “Iedereen die zijn beroep wilde maken van zijn passie voor koken werd van harte uitgenodigd om zich aan te melden.” Uit de geïnteresseerden zijn 25 kandidaten geselecteerd die het traject zijn ingaan. Deelnemer Dré de la Roy werkt bij Bistro Romein en is ook geslaagd: "Coach en chef-kok Eli van der Pluym heeft mij enorm gemotiveerd met zijn enthousiasme en grote kennis van het koksvak. Hij gelooft echt in zijn leerlingen en vertelt je dat ook. Tegen alle nieuwe talenten zou ik willen zeggen: je slaagt alleen als je grote inzet toont." 

Ook bedrijven zijn enthousiast. Zo vertelt Bas Hoebink van restaurants De Meesterproef, De Firma, The Black Fox en Pizza Pasta: “Dit project levert mij veel op. Ik probeer goed personeel aan me te binden. En ik vind het belangrijk om mensen een kans te geven in mijn bedrijf.” Het is de ambitie van Bas om horeca leerbedrijf van het jaar te worden. Hij hoopt op meer samenwerking met WerkBedrijf in de toekomst. “Het is mooi om te zien dat er met dit project een brug geslagen wordt tussen werkgevers, onderwijs en werkzoekenden die zich willen ontwikkelen,” aldus Bas.

Hein van den Hoek is ook enthousiast: “De essentie van wat dit traject succesvol heeft gemaakt is de begeleiding op het werk door de jobcoach en op school door de studieloopbaanbegeleider. Ze lieten zien dat ze in de deelnemers geloven en samen met de coaching van Eli van der Pluijm heeft dat geleid tot deze goede resultaten. De samenwerking tussen de deelnemende organisaties is hierbij ook van cruciaal belang geweest.”

Talent in de Keuken
Het project is een initiatief van het Leerwerkloket Rijk van Nijmegen, UWV Rijk van Nijmegen, WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, ROC Nijmegen, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en horecaondernemers om samen het groot tekort aan koks in de horeca op te vangen. De eerste editie van Talent in de Keuken werd ondersteund door subsidies van de Provincie Gelderland en het Ondernemersfonds Nijmegen.

19 werkzoekenden behalen diploma Kok in 1 jaar | WerkBedrijf Rijk van Nijmegen
19 werkzoekenden behalen diploma Kok in 1 jaar | WerkBedrijf Rijk van Nijmegen
19 werkzoekenden behalen diploma Kok in 1 jaar | WerkBedrijf Rijk van Nijmegen


19 werkzoekenden behalen diploma Kok in 1 jaar