Borhan: Syrische tradities in Nijmeegse keuken

De 32-jarige Borhan vluchtte in september 2015 uit Syrië. Via Libanon en Turkije kwam hij naar Nederland. Nu, 3½ jaar later, werkt Borhan in een restaurant en heeft hij zijn diploma Horeca-assistent behaald aan het ROC.

Vrijwilligerswerk
Toen Borhan in Nederland kwam, wilde hij meteen aan het werk. Maar hij moest eerst wachten op een verblijfsvergunning. In die tijd ging Borhan aan de slag bij een kennis, als vrijwilliger in de keuken. Na een half jaar hoorde hij dat hij in Nederland mocht blijven. Borhan: “Nadat ik een verblijfsvergunning kreeg, kwam ik via de gemeente bij WerkBedrijf terecht.” 

Horeca
“In Syrië werkte ik in een bakkerij. Daar had ik het altijd naar mijn zin. Dus toen ik bij WerkBedrijf kwam, wist ik heel goed wat ik wilde: in de horeca blijven werken. Daarom volgde ik een oriëntatietraject bij restaurant Helden. Daar heb ik drie maanden gewerkt.” 

Opleiding
Daarna ging Borhan aan de slag met de éénjarige BBL-opleiding Horeca-assistent aan het ROC in Nijmegen. Vier dagen per week werkte hij bij Le Souk d’Orient en op maandagen ging hij naar school. Borhan: “WerkBedrijf heeft mij de kansen gegeven. Mijn consulent dacht heel goed met me mee. Samen maakten we een cv en keken we naar de mogelijkheden. Zonder WerkBedrijf had ik deze opleiding niet kunnen doen.” 

Brede baan
Borhan heeft een gevarieerd takenpakket. Overdag draait hij de lunch en brunch, doet hij de afwas en maakt hij schoon. ’s Avonds geeft hij kookworkshops aan de gasten. Borhan: “De kookworkshops vind ik het leukste aan mijn werk. Met name het contact met de gasten. Daardoor is mijn Nederlands ook veel beter geworden!” 

Contract
Borhan heeft zijn diploma net opgehaald bij het ROC en zijn toekomst ziet er rooskleurig uit. Samen met twee andere studenten heeft hij een contract gekregen bij Le Souk. Borhan: “Ik ben blij dat ik hier kan blijven werken. Want ik heb het naar mijn zin. In de bakkerij in Syrie maakte ik vooral zoeter lekkernijen, zoals baklava en taart. Dat staat hier nu ook op de kaart. Mijn tradities neem ik mee naar de keuken!” 

Eigen baas
In de toekomst wil Borhan voor zichzelf beginnen. “Nederland heeft veel horecapersoneel nodig. Ik zou graag een foodtruck willen hebben. Elke dag op een andere plek werken, soms op festivals. Daar leer ik dan ook weer nieuwe mensen kennen. En ik wil kookworkshops blijven geven!” 

Le Souk d’Orient en WerkBedrijf werken al een tijd samen om statushouders zoals Borhan op te leiden tot Horeca-assistent. In juni start er een nieuwe groep van 15. Per week werken ze dan vier dagen bij Le Souk d’Orient en gaan ze één dag naar school bij ROC Nijmegen.

Borhan: Syrische tradities in Nijmeegse keuken