‘Ik word alleen maar beter in mijn werk’

Na een aantal jaren in de bijstand heeft Gerrie (52) nu sinds ruim een half jaar weer een baan als beveiliger. Leeftijd speelt daarbij geen rol vindt Gerrie: “Vroeger reageerde ik misschien iets sneller, maar ook impulsiever. Nu ben ik een fractie langzamer, maar reageer ik veel doordachter.” 

“Mijn leeftijd zie ik beslist niet als een nadeel. Sterker nog, ik denk dat ik alleen maar beter word in mijn werk. Door mijn levenservaring kan ik mensen beter inschatten, hun lichaamstaal beter lezen. Ik heb een actieve baan, ben veel in beweging, maar het is geen fysiek zwaar werk. Kijk, evenementbeveiliging zou ik nu niet snel meer doen, dat is fysiek zoveel zwaarder. Laat dat maar aan de jonkies over. Fysiek hou je dit werk wel vol tot je pensioen. Maar het mentale deel is eigenlijk zwaarder. Je moet situaties goed kunnen inschatten en snel kunnen schakelen. Je bent altijd alert. Dat vergt wel meer energie dan vroeger.” 

Baan kwijt
Gerrie kwam 10 jaar geleden in de beveiliging terecht, nadat zijn baan bij NXP verdween. De vertrekregeling maakte het mogelijk om de mbo opleiding tot beveiliger te volgen. Bij zijn stagebedrijf bleef hij nog aantal jaren werken. Daarna volgden banen in de evenementbeveiliging en als nachtportier. Dat combineerde hij een tijdlang met zijn grote passie fotografie. Helaas raakte hij zijn baan kwijt en bracht fotografie niet voldoende geld in het laatje om van te leven. Zo kwam hij in 2017 bij WerkBedrijf terecht.  

Preventief
“Ik had eerst wat tijd nodig om zaken op een rij te krijgen. Toen het beter met me ging had mijn consulent een passende vacature voor me: beveiliger bij Security Professionals. Na een telefoontje en een gesprek was het snel bekeken en kon ik in april van dit jaar aan de slag. En wat een gigantisch leuke baan is het. Ik werk nu op de locatie van WerkBedrijf aan de Nieuwe Dukenburgseweg. Mijn aanwezigheid is vooral preventief. Ik loop ieder uur mijn rondes, sta paraat bij risicogesprekken en kan uiteraard op ieder moment inspringen, mocht dat nodig zijn. Maar dat komt gelukkig zelden voor.” 

Instelling
“Veel escalaties kun je voorkomen door een zelfverzekerd, kordaat optreden. Je mag niet twijfelen. Dat doe ik dan ook niet, door mijn lange ervaring weet ik hoe te handelen. Het hangt ook samen met je uitstraling. Als je met een chagrijnig gezicht rondloopt, roep je ook wat op bij anderen. Maar daar zul je mij niet snel op betrappen, daarvoor vind ik het hier veel te leuk!”  

‘Ik word alleen maar beter in mijn werk’

Meer lezen over 50-plus werkt? Lees dan hier het verhaal  vanPeter