Leerwerkplek: de ervaringen van Kas

Kas heeft net een half jaar op een leerwerkplek gezeten bij online marketingbureau Prode. Tot zijn grote vreugde is dit onlangs overgegaan in een contract voor een half jaar. Hoe is zijn ervaring op deze leerwerkplek? En, hoe zorgen bedrijven voor een leerwerkplek waar mensen tot bloei kunnen komen?

Learning on the job 
Eind 2017 is Kas (35) via WerkBedrijf Rijk van Nijmegen voorgesteld voor een leerwerkplek bij Prode. Het sollicitatiegesprek verliep goed en hij werd uitgekozen. Stikzenuwachtig was hij voordat hij in december startte. En die spanning was niet gelijk weg in het begin. Het was best even wennen.  Kas: ”Maar ik werd goed opgevangen door iedereen bij Prode. Alles werd me duidelijk verteld en uitgelegd.” Het leren gebeurt door het volgen van (e-)trainingen en workshops en vooral door ‘learning on the job’. Zijn collega’s blijven hem geduldig alles uitleggen en voordoen. Daarna is het vooral een kwestie van zelf gaan doen, uitproberen. “Dat levert me soms wat stress of frustratie op als het niet zo goed lukt als ik wil. Maar als het uiteindelijk is gelukt, ben ik best trots.”

Begeleiding
"Ik hou me nu vooral bezig met content, SEO en Photoshop. Het verbaast me zelf soms hoe leuk ik het allemaal vindt. En natuurlijk, soms zijn er ook minder interessante klussen, met veel repeterende handelingen. Honderden links controleren bijvoorbeeld. Maar daar komt mijn enorme focus juist goed van pas.” Barbera, samen met haar man Sander Koopsen oprichter van Prode, bewaakt de werkverdeling voor Kas. Zeker in het begin hadden ze ook geregeld coachingsgesprekken. Nu gebeurt dat vooral door jobcoach Arno Peters van AMT Werkt. Wel zitten Barbera en Kas iedere week even om tafel: “al is het maar tien minuutjes. Ze wil dan vooral weten hoe het met me gaat. Dat is wel fijn. Wat ik ook fijn vind, is dat ik steeds meer kan en ook meer verantwoordelijkheden krijg. Natuurlijk gebeurt dat geleidelijk, ze laten me niet iets doen als ze niet zeker weten dat ik het kan.”

Grote stappen 

Dat Kas in de ICT terecht zou komen, was ook voor hem een verrassing. Lang wist hij niet wat hij wilde met zijn leven. 2 universitaire studies brak hij af. De vrijheid die het studeren bood, bleek voor hem niet goed uit te pakken. Uiteindelijk ging hij fulltime aan de slag in de horeca. Jarenlang heeft hij dat gedaan, zonder dat hem dat voldoening gaf. Hij wilde meer, hij kon meer, maar daarvoor moest hij eerst afrekenen met het verleden en zijn slopende onzekerheid. Met de nodige hulp heeft hij grote stappen gemaakt en kwam gaandeweg tot het besef: “Als ik hier echt uit wil komen, dan moet ik aan het werk.” Via WerkBedrijf kwam hij in eerste instantie terecht bij AFAC-Nijmegen, verantwoordelijk voor het handhaven van het fietsparkeren in Nijmegen. Een leuke baan voor even, waardoor hij weer ritme in zijn leven kreeg. Omdat hij graag een stap vooruit wilde zetten, is hij met zijn consulent bij WerkBedrijf gaan kijken waar zijn mogelijkheden en voorkeuren lagen. “Computers en gamen vond ik altijd al interessant. Maar ik had nooit gedacht dat het voor mij mogelijk was om hier mijn werk van te maken. Ik heb ten slotte geen ervaring en geen afgeronde studie.” zegt Kas. Maar die kans kwam dus wel, bij Prode.  

Back-end developer
Kas heeft nu een half jaar contract gekregen waar hij ontzettend blij mee is. Zijn doel? Back-end developer worden. Hij pikt daarvoor nu al veel informatie op door bijvoorbeeld het nabouwen van websites. Ook privé bouwt hij aan zijn kennis en ervaring door voor familie websites te bouwen. Hij hoopt ooit een opleiding in deze richting te kunnen volgen en zijn papieren te gaan halen.

Duidelijkheid
Wat is volgens Kas belangrijk om iemand zich goed te laten ontwikkelen op een leerwerkplek? ”Duidelijkheid! Een duidelijke taakstelling, duidelijke verwachtingen, duidelijke instructies. En stel realistische eisen, geef mensen de tijd om hun draai in het werk, het team en de organisatie te vinden. Zorg voor goede begeleiding en het is ook belangrijk dat de rest van team betrokken is.”

Kans
Kas: “Een leerwerkplek vraagt best iets van een bedrijf. Qua tijd en begeleiding kost het, in ieder geval in het begin, meer dan een gewone werknemer. Soms denk ik ook wel eens: waarom geven ze mij deze kans? Maar ik ben superblij dat er bedrijven zijn die dit doen. En doordat ik collega’s werk uit handen kan nemen, kunnen zij zich meer richten op grote projecten.”

   

Leerwerkplek: de ervaringen van Kas
Rabia  Yucel

Leerwerkplekken WaalbrugWire
Heeft u ondersteuning nodig bij de ontwikkeling van software voor uw bedrijf? Op zoek naar een junior-programmeur? WaalbrugWire heeft de oplossing! WaalbrugWire heeft verschillende, meer en minder ervaren, ICT-talenten die op zoek zijn naar ICT-bedrijven en ICT-afdelingen die leerwerkplekken beschikbaar stellen. Kijk hier voor meer informatie over WaalbrugWire.    

Rabia Yucel