Mooie combi toch. ZZG zorggroep en WerkBedrijf

Carla Latuny (commercieel manager WerkBedrijf) en Tonia van Beusekom (manager Leren en Ontwikkeling bij ZZG zorggroep)

Uitgebreide voorbereiding, doordachte selectieprocedure, gezamenlijke idealen en onderling vertrouwen. Zie hier de ingrediënten voor een succesvolle samenwerking tussen ZZG zorggroep en Werkbedrijf Rijk van Nijmegen. Samen met ROC Nijmegen doen ze een project voor werkzoekenden, die niet zonder hulp aan het werk komen. Zij krijgen de kans deel te nemen aan een leertraject Verzorgende 3IG.  

23 werkzoekenden zijn op 31 augustus gestart met de drie jaar durende opleiding. Ze zijn niet zomaar uitgekozen. Een uitgebreid selectieproces, workshops en een snuffelstage gingen eraan vooraf. Daardoor ontstond een gemotiveerde groep deelnemers.     

Praktijkbegeleiding   
Tonia van Beusekom (manager Leren en Ontwikkeling bij ZZG zorggroep): “De praktijkgerichte opleiding houdt rekening met individuele verschillen. Het onderwijs wordt gepersonaliseerd aangeboden. Dat betekent in dit traject dat de deelnemer in eigen tempo de opleiding kan doorlopen. Ook hebben we extra tijd en ruimte op de werkvloer vrijgemaakt voor de werk- en praktijkbegeleiding. Zo proberen we deze groep zo veel mogelijk te helpen.” Carla Latuny (commercieel manager WerkBedrijf): “ZGG creëert optimale voorwaarden om het project te laten slagen. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet!” 

Verrijking   
De krapte op de arbeidsmarkt is voor ZZG niet de enige drijfveer om aan dit project mee te werken. Het maatschappelijk belang is minstens zo belangrijk. Tonia: “Ik gun het de deelnemers! Maar ik gun het onze cliënten ook. Want deze groep is door achtergrond en levenservaring een verrijking voor de zorg én voor de cliënten. Aan het einde van dit schooljaar bekijken we of de deelnemers de potentie hebben om de opleiding binnen (in totaal) 3 jaar af te ronden. Als dat het geval is, neemt ZZG ze over als reguliere leerlingen. Tonia: ”Daarbij kijken we natuurlijk verder dan de leerprestaties. Houding, instelling en motivatie zijn minstens zo belangrijk.” 

Samenwerking werkt    
Al ruim 10 jaar geleden werkten Tonia en Carla aan een gezamenlijk project. Tonia: “We zijn elkaar na onze eerste samenwerking uit het oog verloren. Maar de klik van toen is er nog steeds. En de basis van vertrouwen die destijds is ontstaan, blijkt erg waardvol voor de huidige samenwerking.” Carla voegt toe: “We begrijpen elkaar en  hebben aan een half woord genoeg. Dat werkt heel fijn.” Tonia: “Het is zo fijn dat WerkBedrijf uit zichzelf meekijkt en doorpakt. Klein voorbeeldje: vorige week wezen ze zelf de kandidaten nog eens op de kledingvoorschriften. Dat wordt op de werkvloer erg gewaardeerd. WerkBedrijf begrijpt de deelnemers en hun behoeften, maar snapt ook onze praktijk.”  

Puntjes op de i 
Zijn er dan helemaal geen verbeterpunten? Na een lange stilte zegt Tonia: “Als die er al zijn, zitten ze echt in de details. O en ja, de administratieve afhandeling kan nog wat makkelijker. Maar verder ben ik heel blij met de samenwerking. De lijnen zijn kort en we begrijpen elkaar. We investeren beiden in de mensen. Dus er is een gemeenschappelijke drijfveer om dit tot een succes te maken.”  

Mooie combi toch. ZZG zorggroep en WerkBedrijf

Wilt u ook een een mooie combi worden? mail ons maak een afspraak