Schoonmaakcursus bij WerkBedrijf

Wil je aan de slag in de schoonmaak, maar heb je nog geen ervaring? WerkBedrijf helpt zijn werkzoekenden graag daarbij. Zo bieden we een uitgebreide schoonmaakcursus aan. In vier weken leren deelnemers vlot en goed schoonmaken. Daarbij wordt goed gelet op de lichamelijke belasting. Ook werknemersvaardigheden en ondersteuning bij het solliciteren komen aan bod.

Petra, Hasan en Foosi hebben kort geleden de cursus afgemaakt en hun certificaat gekregen. Alle drie kennen ze nu de basisvaardigheden van het schoonmaken en zijn ze klaar voor de arbeidsmarkt. Sterker nog: Petra heeft inmiddels al een baan en Foosi en Hasan zijn druk met solliciteren. Met de deelnemers en cursusleidster Angéla Bruins bespreken we hoe ze de schoonmaakcursus vonden. 

Geen ervaring
Petra, Hasan en Foosi wilden alle drie aan het werk in de schoonmaak, maar ze hadden nog geen ervaring. Daarom meldden ze zich aan voor de cursus. Hasan: “Ik wil zo snel mogelijk van mijn uitkering af en zelf mijn geld verdienen.” Petra vult aan: “Ik solliciteerde al vaak op schoonmaakbanen, maar doordat ik geen ervaring had lukte het steeds niet.” Via hun consulent bij WerkBedrijf meldden ze zich aan voor de schoonmaakcursus die in april startte.

Houding
Tijdens de cursus leren deelnemers niet alleen schoonmaakvaardigheden, maar ook hoe ze het werk kunnen doen met zo min mogelijk lichamelijke belasting. Hasan: “Ik heb geleerd om goed op mijn houding te letten. Niet bukken, maar door de knieën om iets op te rapen of te tillen.” Petra: “Logisch nadenken bij het werk, dat heb ik geleerd. Wat al schoon is, hoeft niet nog een keer. En dat al die dure, chemische schoonmaakmiddelen vaak niet nodig zijn.” Angéla: “Kijken, denken, doen. Dat is wat ik iedereen probeer bij te brengen. Eerst kijken wat er allemaal moet gebeuren, even nadenken hoe je dat aanpakt en dan pas aan de slag.” Foosi: “Ik heb veel verschillende dingen geleerd. Schoonmaak is leuker geworden. Ik doe het thuis nu ook veel vaker. Eerst werkte ik vaak snel, maar nu doe ik het rustig en goed.”

Praktijk
Petra kon al tijdens de cursus bij een schoonmaakbedrijf aan de slag. “Ik doe nu in de praktijk wat ik in de cursus heb geleerd. Dat is heel fijn, maar natuurlijk leer je het in de praktijk pas echt. Ik ben blij dat ik de cursus gedaan heb. Het heeft me aan een baan geholpen. Maar het was ook een leuke groep, die elkaar hielp. Daarbij was het voor mij fijn om weer onder de mensen te zijn. Ik heb jaren thuis gezeten. Dan is dit geweldig!”

Meer vaardigheden
Angéla: “Tijdens de cursus leren de deelnemers niet alleen de beginselen van ‘het nieuwe schoonmaken’. Ook op tijd komen, omgaan met collega’s, zelfstandig werken en telefoongebruik tijdens het werk komen aan bod. Niet iedereen heeft al de kans gehad om dat te leren. Verder hebben we samen aan hun cv gewerkt en een werkprofiel opgesteld. Alles om de deelnemers zo goed mogelijk klaar te stomen voor een baan in de schoonmaak. En ik ben heel trots dat een groot deel van de deelnemers ook daadwerkelijk betaald aan de slag gaat!”  

Schoonmaakcursus bij WerkBedrijf

Heb jij interesse in de schoonmaakcursus? Vraag je consulent ernaar of kijk hier voor meer informatie.