Vier vragen over SROI (Social Return On Investment)

Infrabouwer Gebr. Van Venrooij uit Weurt is een echt familiebedrijf, dat sociaal ondernemen heel belangrijk vindtDe verplichte maatschappelijke bijdrage bij veel (overheids)opdrachten krijgt vorm via SROI. Eigenaar Paul van Venrooij en calculator/werkvoorbereider Sander Driessen leggen uit hoe dat bij hun bedrijf werkt 

1. Wat is de rol van SROI binnen jullie bedrijf?  
Paul: “Wij werken veel voor de overheid, bijvoorbeeld bij het aanleggen van wegen. Bij die aanbestedingen hoort dan een SROI-verplichting. Dit betekent dat we ook werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten inzetten voor onze projecten. De precieze eis verschilt per project of opdrachtgever.” 

2. Hoe vullen jullie die verplichting in? 
Sander: “We kijken samen met WerkBedrijf welke kandidaten bij ons passen. Ook bieden we stageplekken aan voor het ROC. Veel medewerkers die ooit zo bij ons begonnen zijn, werken er nog steeds. Als de klik binnen de groep goed is, dan gaat het werk vanzelf. Die sociale instelling wordt door het hele bedrijf gedragen. Daarom gaat het zo goed.” 

3. Waar lopen jullie tegenaan?  
Sander: “Voor ons zou er meer beloning mogen zijn als bedrijven, zoals wij, zich extra inzetten voor inclusief ondernemen en SROI. En dan niet in geld, maar bijvoorbeeld in voorrang bij aanbestedingen.” 

4. SROI: verplichting of kans?  
Paul: “Omdat we altijd al een sociaal bedrijf waren, voelt het voor ons niet als een verplichting. Zo ging het vroeger al: als iemand lang thuiszat, ontfermde het bedrijf zich daarover. In deze tijd is het al moeilijk genoeg om goede arbeidskrachten te vinden, dus we kunnen alle hulp gebruiken. Ons voordeel is dat het werk gemakkelijk te leren is. Als mensen maar willen leren, is er altijd plek. Voor ons is het dus echt een kans!  

Sander van Haren, adviseur social return Werkbedrijf: “WerkBedrijf heeft van de 7 regiogemeenten in het Rijk van Nijmegen de opdracht om de social return verplichting te monitoren, erover te adviseren en personeel te leveren bij de invulling ervan. Bij opdrachtgevers en opdrachtnemers. Hierbij gaat het om inkoop of aanbesteding van werken, diensten en leveringen. Een belangrijk doel van SROI is om zoveel mogelijk mensen, die dat zelfstandig niet of moeilijk lukt, aan werk of werkervaring te helpen. We houden ondernemers aan gemaakte afspraken maar we denken ook mee over de meest efficiënte invulling. Primair focussen we op arbeidsinpassing. Maar SROI kan ook door middel van sociale inkoop of maatschappelijke activiteiten ingevuld worden. Uiteindelijk moet sociaal ondernemen een vanzelfsprekendheid worden.”  

Vier vragen over SROI (Social Return On Investment)
Sander  van Haren

Lees hier meer over SROI. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met

Sander van Haren