Wat vinden commercieel managers Anita, Carla, José en Pieter?

Hoe kijken de commercieel managers van WerkBedrijf hier tegenaan? Dagelijks spreken zij werkgevers over hun personeelsvraagstukken.

Leeftijd versus kwaliteit
Ieder bedrijf maakt eigen afwegingen in zijn aannamebeleid. Anita Friebel: “Er zijn bedrijven die niet naar leeftijd kijken. Die letten meer op vitaliteit, energie en passie. Wij zien dan ook heel wat bedrijven die juist graag 50-plussers aannemen, vanwege de loyaliteit, levenservaring, kennis en ervaring. Carla Latuny: “Bijvoorbeeld in de zorg zien we nu mogelijkheden. De krapte is groot. En juist 50-plussers hebben vaak kwaliteiten die in de zorg goed van pas komen: levenservaring, arbeidsethos en omgang met mensen.”

Branchespecifiek
José Toonen: “Sommige bedrijven zien het aannemen van 50-plussers als een risico. Dat kan per branche verschillen. Bij bijvoorbeeld producerende en logistieke bedrijven is de fysieke gesteldheid belangrijk. Iemand moet het werk fysiek aan kunnen.” Ook Pieter Piscaer ziet dat, zeker in de schoonmaakbranche en groenvoorziening. Anita vult aan: “Uiteraard speelt dit ook in de bouw en infra. In de ICT houdt men juist rekening met de leerbaarheid van mensen. Vooral als voormalige ICT’ers langere tijd niet hebben gewerkt binnen het vakgebied.”

Ga in gesprek
“Uiteraard hebben we begrip voor deze afwegingen van werkgevers”, zegt Pieter. “Maar puur op leeftijd is zo’n beslissing eigenlijk niet te maken. Ga dus het gesprek aan. En bouw eventuele fysieke werkzaamheden rustig op. Als je net begint met hardlopen kun je ook niet direct een marathon lopen.” “De 50-plusser van nu is niet meer te vergelijken met die van 20 jaar geleden”, vindt ook Anita. “Het is dus belangrijk om te kijken hoe fit, fris en gedreven je sollicitant is.”

Mooie mix
José vat de boodschap samen: “Streef naar een team bestaande uit een mix van mensen, met diversiteit en inclusiviteit. Dat draagt bij aan mooie bedrijfsresultaten en een fijne werksfeer.” Carla sluit zich hier helemaal bij aan: “Onze samenleving is divers, deze afspiegeling van de maatschappij zou je ook terug moeten zien op de werkvloer!”

Wat vinden commercieel managers Anita, Carla, José en Pieter?