Werkzoekenden ontvangen koksdiploma via project Talent in de Keuken


De horeca schreeuwt om personeel. Koks, medewerkers bediening en keukenpersoneel: vacatures zijn steeds moeilijker te vervullen.
WerkBedrijf Rijk van Nijmegen en UWV pikten samen de vraag van Nijmeegse horecaondernemers op en vonden een creatieve oplossing voor het tekort aan koks. Samen met onder andere ROC en SBB startten ze drie jaar geleden het eerste project Talent in de Keuken. De werkzoekende kandidaten, die voorheen moeite hadden om een baan te vinden, werden zo versneld opgeleid tot basiskok niveau 2. Gister ontving de tweede groep het diploma en krijgt de regio er 13 nieuwe koks bij. Maar liefst 6 van hen zijn cum laude geslaagd!

37 keer van opleiding tot werkplek 
In het project Talent in de Keuken volgen werkzoekenden een versnelde opleiding tot basiskok niveau 2. Ervaring in de horeca is niet nodig. Wat telt is motivatie. De deelnemers werken 3 à 4 dagen in de week bij een horecabedrijf om basiskennis en vaardigheden in de keuken op te doen. Daarnaast volgt de groep een opleiding bij ROC Nijmegen. Na het afronden van de opleiding, gaan de meeste kandidaten bij het leerbedrijf aan de slag. In totaal zijn de afgelopen jaren 37 werkzoekenden omgeschoold.

Ondanks sluiting horeca toch door met de opleiding
Het afgelopen anderhalf jaar verliep niet bepaald standaard, door corona liep het project anders dan verwacht. Eli van der Pluym begeleidde het hele traject. Met zijn achtergrond als chef in verschillende Nijmeegse restaurants weet hij alles van het vak en begeleidt hij deelnemers en werkgevers. Eli: “Door de sluiting van de horeca kwamen onze leerlingen ook thuis te zitten. Tijdens de eerste lockdown hebben we gekeken hoe we ze toch, zij het op een andere manier, konden opleiden. We introduceerden de zogenaamde ‘black boxes’. Elke black box stond in het teken van een ander gerecht. De leerlingen haalden deze box zelf op bij Hanos en gingen thuis aan de slag met de gerechten. Zelf maakte ik thuis videofilmpjes met uitleg en voorbeelden van de basistechnieken. De begeleiding deden we via een Teams-vergadering. Zo kregen onze leerlingen de basistechnieken tóch onder de knie.”

Praktijklessen in kleine groepjes
Eli: “Sommige restaurants hielden de deuren natuurlijk wel open voor afhalen. De leerlingen die bij deze restaurants werkten, konden wel naar hun werkplek. Maar ook de school was dicht natuurlijk. Daarom hebben we in de tweede lockdown een ruimte gehuurd bij One for the Road catering. Op deze locatie konden we onze leerlingen volledig voorbereiden op het eindexamen. We splitsten de groep op, zodat iedereen - in kleine aantallen en op anderhalve meter - toch kon leren koken. Dit kun je thuis niet trainen. Extra knap dus dat iedereen geslaagd is, ondanks alle corona-hobbels die er op ons pad kwamen!”

Win-winsituatie
Eli vindt de win-winsituatie het allermooiste aan het project. “Iedereen is happy. Werkzoekenden hebben een kans gekregen op een diploma én een baan. En de 21 restaurants die meededen aan dit project, onder andere de Hemel, MANNA/Blue, Barrika, Puur, Beij Ons, Wally’s, de Grut en ‘t Sfeerhuys, hebben er een goede kok bij. Al met al is het heel goed geslaagd.”

Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt verbinden
Carla Latuny, commercieel manager bij WerkBedrijf, is al sinds de start betrokken bij dit project. “Nijmegen kent een hoge horecadichtheid. De vraag naar horecapersoneel was al voor de corona-crisis enorm. Maar nu er weer versoepelingen zijn, is de vraag nóg groter. Deze nieuwe lichting koks is meer dan welkom. Dat is wat WerkBedrijf en UWV doen: investeren in het talent van onze werkzoekende kandidaten, door hen om te scholen in beroepen waar kansen liggen. Dit doen wij niet alleen voor de horeca, maar ook voor andere branches. Denk aan de groensector, ICT, techniek en zorg. Zo verbinden we vraag en aanbod en dichten we ‘gaten’ op de arbeidsmarkt.

Werkzoekenden ontvangen koksdiploma via project Talent in de Keuken