“We doen er alles aan om mensen passend werk te bieden”

WerkBedrijf bestaat 5 jaar. Ruim 8.000 mensen hebben we in die periode aan werk geholpen. En zelf zijn we werkgever voor ongeveer 1.500 mensen in de sociale werkvoorziening (SW). De werkzaamheden vinden zoveel mogelijk plaats bij reguliere werkgevers. Daarom is samenwerking met ondernemers in onze regio onmisbaar. Cycloon Post & Fietskoeriers is een van die werkgevers, met wie WerkBedrijf al sinds de start samenwerkt. Nina Bakx, bedrijfsleider bij Cycloon Nijmegen en Arnhem: “We hebben het echt samen ontdekt.”

Passende post 
Nina: “Bij Cycloon Nijmegen werken 80 mensen. Het grootste deel, zeg 80%, zijn mensen met een SW-indicatie. We kunnen verschillende werkzaamheden aanbieden, zoals het sorteren van post, post bezorgen en koerieren. Iedere werksoort vraagt andere vaardigheden en kwaliteiten. Daarom is Cycloon voor veel mensen een fijne werkplek. We kijken goed naar wat iemand nodig heeft om zijn werk te doen en waarin iemand zich nog kan en wil ontwikkelen.”

Collegiaal contact
“Onze samenwerking met WerkBedrijf is intensief. We hebben veel contact met consulenten en de commercieel manager. En de werkcoach van WerkBedrijf zit hier gewoon bij ons op de werkvloer. Het voelt eigenlijk alsof we collega’s zijn. We kennen elkaar al vanaf het begin. De Participatiewet werd net van kracht en natuurlijk waren er nog onduidelijkheden en grijze gebieden. Samen hebben we dat allemaal ontdekt. En nog steeds ondersteunen en adviseren ze ons. Administratief, maar ook met de werving van nieuwe werknemers.”

Minder zekerheid, meer motivatie
“In de samenwerking is de afgelopen 5 jaar weinig veranderd. Die was en is gewoon goed. Wel een verandering is dat er sinds 2015 geen mensen meer instromen in de sociale werkvoorziening. Als sociale ondernemer geven we graag mensen een kans op de arbeidsmarkt voor wie dat niet vanzelfsprekend is. WerkBedrijf heeft deze mensen in de dienstverlening. Ze kennen ons en de kandidaten goed, dus weten wie bij ons en ons werk past. Qua uitvoering van de werkzaamheden is er geen verschil. Wel zien we dat de Participatiewet mensen onzekerder maakt. Er is geen vangnet, zoals bij de sociale werkvoorziening. Dat geeft onzekerheid, maar mensen zijn daardoor wel extra gemotiveerd om te laten zien wat ze kunnen. Wat wij zelf anders zijn gaan doen in de afgelopen jaren? We zijn en blijven een sociale onderneming, maar we wijzen mensen nu meer op hun eigen verantwoordelijkheid. We willen altijd helpen en ondersteunen, maar kijken nu meer naar wat mensen zelf kunnen doen in plaats het voor hen op te lossen."

Nieuwe tak van sport
“Het sorteren en bezorgen van post is wat we van oudsher doen. Het bezorgen van pakketten is daar de laatste jaren bijgekomen. Dit heeft zeker het afgelopen coronajaar een enorme vlucht genomen. Dat is niet alleen leuk voor ons, maar zeker ook voor de medewerkers. We kunnen hen nieuwe werkzaamheden aanbieden. Door de tijdsdruk past dit werk niet iedereen, maar sommige medewerkers geeft het juist de extra uitdaging die ze nodig hebben. Dat we deze nieuwe tak van sport zo goed op poten hebben gekregen maakt me trots. Net als het feit dat veel medewerkers echt op hun plek zitten en dus ook lang bij ons blijven. We doen er veel aan om werk passend te maken voor mensen, en dat betaalt zich terug.” 

“We doen er alles aan om mensen passend werk te bieden”