Social Return On Investment (SROI)

WerkBedrijf faciliteert zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers bij het invullen van de social return verplichting. Dit doen we door het leveren van (tijdelijk) personeel, advisering over en monitoring van de verplichting.

Wat is SROI?
SROI of Social Return On Investment bestaat uit afspraken tussen opdrachtgevers (overheden) en opdrachtnemers over het leveren van een maatschappelijke bijdrage als onderdeel van opdrachten. Hierbij gaat het om inkoop of aanbesteding van werken, diensten en leveringen.

Mogelijkheden invulling SROI
Bedrijven kunnen hun social return verplichting invullen door bij de betreffende opdracht personeel in te zetten, dat behoort tot specifieke doelgroepen (mensen met een arbeidsbeperking of werklozen). Daarnaast is het mogelijk om (alternatief of aanvullend) een maatschappelijke bijdrage te leveren. Dit kan bijvoorbeeld door in te kopen bij een sociale onderneming, waar mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst zijn. Of door een maatschappelijke activiteit te verrichten. Denk hierbij aan een presentatie op een school of het geven van cursussen op uw vakgebied. 

WerkBedrijf en SROI
WerkBedrijf helpt zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers bij het realiseren van de social return verplichting. Dat doen we met name op het gebied van:

  • levering (tijdelijk) personeel
  • advisering
  • monitoring van de SROI verplichting

WerkBedrijf adviseert gemeenten hoe zij SROI kunnen opnemen in aanbestedingen. Dit doen we op basis van onze kennis van de arbeidsmarkt. Na de gunning van een overheidsopdracht maakt u samen met de adviseur SROI van WerkBedrijf afspraken over hoe de overeengekomen verplichting voor beide partijen zo efficiënt mogelijk kan worden ingevuld. Dit is altijd maatwerk.

Handleiding WIZZR
Voor het verantwoorden en monitoren van uw social return verplichting maken wij gebruik van het systeem WIZZR? U vindt hier  de handleiding.

Wilt u lezen hoe SROI in de praktijk  kan worden ingevuld? In dit artikel geven eigenaar Paul en calculator/werkvoorbereider Sander van infrabouwer Van Venrooij antwoord op 4 vragen. 

Sander  van Haren

Meer informatie over SROI? Neem contact op met

Sander van Haren

‘De arbeidsmarkt is continu in beweging. Wij volgen die veranderingen en adviseren u graag hierover.’

Carla Latuny

Commercieel manager, horeca, zorg en verkoop

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief