Ik wil een bijstandsuitkering aanvragen. Hoe werkt dat?
Heb je te weinig inkomen om van te kunnen leven, dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente. De eerste stap is je aanmelden bij WerkBedrijf. Dit doe je door een afspraak te maken. 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn uitkering ontvang?
Op het moment dat je een afspraak bij WerkBedrijf hebt gemaakt, gaat de zoekperiode van 4 weken in. Na inschrijving vindt binnen 5 tot 8 werkdagen het intakegesprek plaats. In de zoekperiode ga je zelf actief op zoek naar werk of opleiding. Je kunt ook opdrachten krijgen van je consulent.

Is het in de zoekperiode van 4 weken niet gelukt om werk of een opleiding te vinden? Dan kun je de uitkeringsaanvraag indienen bij de gemeente waar je woont. De consulent van WerkBedrijf waar jij de telefonische intake mee hebt gehad, zorgt dat jij de gegevens krijgt om de aanvraag in te dienen. Afhankelijk van de gemeente waar je woont kan de toekenning van de uitkering enkele weken duren. Kun je niet zo lang wachten? Via de gemeente kun je om een voorschot vragen.

Wat kan WerkBedrijf voor mij betekenen?
Onze consulenten helpen jou in je zoektocht naar werk. We hebben contacten met veel werkgevers in de regio, en weten dus ook goed waar nu vacatures zijn. We kunnen hierin bemiddelen. Daarnaast laten we je, door middel van opdrachten, zelf aan de slag gaan met jouw doelen. Zo kun jij je, onder begeleiding van een WerkBedrijf-consulent, voorbereiden op de toekomst.

• Heeft iedereen recht op een bijstandsuitkering?
De gemeente waarin je woont bepaalt of je recht hebt op een bijstandsuitkering en wat de hoogte daarvan is. Kijk op de website van jouw gemeente voor de voorwaarden. Heb je onlangs gewerkt, dan kan het zijn dat je recht hebt op een WW- uitkering vanuit het UWV. Vraag dit dan aan via www.uwv.nl.

Ik zoek dringend werk. Kunnen jullie helpen?
Zodra het intakegesprek heeft plaatsgevonden, kunnen we je helpen om werk te vinden. Ons uitgangspunt daarbij is altijd dat we gaan voor duurzame banen, waar je voor langere tijd kunt werken. Op dit moment is de arbeidsmarkt echter zo grillig, dat ook kortere contracten tot de mogelijkheden behoren. Heb je een uitkering aangevraagd, dan geldt dat alle arbeid passend is. Ook als dat onder je niveau is.

  • Ik denk erover om te stoppen met school. Waar kan ik terecht?
    Ben je tussen de 18 en 23 jaar en wil je stoppen met school of denk je daarover na? Dan kan het RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt) je helpen. Het RMC begeleidt jongeren die erover denken om te stoppen met school. Ze helpen je om je diploma te halen. Als dat niet lukt kunnen ze je helpen om een baan te vinden, een combinatie te maken van werken en leren of naar een dagbesteding te gaan. De begeleiding is gratis. Hier vind je meer informatie

• Ik ben zzp’er. Kan ik ook gebruik maken van de dienstverlening van WerkBedrijf?
Dat ligt eraan wanneer je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Heb je je ingeschreven voor 1 januari 2020? Dan geldt een andere route. Woon je in Nijmegen? Dan kun je contact opnemen met het Ondernemerspunt, via ondernemerspunt@nijmegen.nl of bellen met 024 - 329 98 00. Woon je in een andere gemeente, dan kun je via het algemene nummer contact opnemen met jouw gemeente. 

Overige vragen
Staat jouw vraag er niet bij? Mail dan naar communicatie@wbrn.nl en je krijgt zo snel mogelijk antwoord. 

Blijf op de hoogte
Wil je onze vacatures bekijken? Kijk dan hier.
Volg ons ook op Facebook voor de laatste updates.