Beschut werk, dat werkt!


Sinds een jaar werkt Dimitri (20) bij Van Altena Groothandel in Wijchen. Als orderpicker en bijrijder is hij inmiddels een vaste waarde in het team. Om structureel de juiste begeleiding mogelijk te maken, werkt Dimitri met een indicatie beschut werk. De dagelijkse begeleiding op de werkvloer geeft Wesley van Altena, (twee)wekelijks aangevuld door een jobcoach van WerkBedrijf. Wesley: “Ik ben heel blij met Dimitri en hoe hij zich ontwikkelt. De indicatie beschut werk zorgt ervoor dat we hem de begeleiding kunnen geven om prettig en gestructureerd te werken.”

Orde(r)lijk werken
Dimitri: “Het is fijn werken bij Van Altena. Het werk is overzichtelijk en ik ben veel in beweging. Meestal werk ik in het magazijn, daar zet ik orders klaar. En soms ga ik mee als bijrijder. Dat vind ik het leukst, ik wil later zelf ook graag de vrachtwagen op. Hiervoor werkte ik bij een andere groothandel. Daar was meer onrust, waardoor ik helemaal overprikkeld raakte. Hier is dat veel beter. Ik krijg duidelijke opdrachten en heb een vast aanspreekpunt.”

Als het maar werkt
“Wat beschut werk precies betekent weet ik eigenlijk niet. Maar dat maakt voor mij ook niet uit, als ik maar lekker kan werken. Wesley spreek ik iedere dag tijdens het werk. En mijn jobcoach Alex 1 keer in de 2 weken. Eerst was dat iedere week, maar dat is niet meer nodig. We praten over hoe het gaat, of er dingen zijn waar ik tegenaan loop. En soms bespreek ik ook privé dingen met hem.”

Groeien in het werk, en daarbuiten
“Ik kan hier alles vragen, dat is fijn. In het begin was ik veel stiller, meer op mezelf. Nu ouwehoer ik lekker mee. Dus ik zit echt op mijn plek hier.” Wesley: “Dat verschil met toen Dimitri bij ons begon zie ik ook. Hij heeft veel plezier in zijn werk en is daar ook zekerder in geworden. En hij heeft meer sociale contacten. Ook die groei is mooi om te zien.”

Geen etiketje
Bij Van Altena werkten al vijf mensen via WerkBedrijf. Wesley: “We hadden de begeleiding al goed geregeld. En veel geleerd over hoe om te gaan met verschillende achtergronden van mensen. Dus toen onze consulent van WerkBedrijf uitlegde wat een indicatie beschut werk inhoudt, stonden we er direct voor open. Helemaal toen zij Dimitri aan ons voorstelde. Al die etiketten zeggen me niet zoveel. Samen kijken hoe we een fijne werkplek maken, waar iemand tot zijn recht komt; daar gaat het om. Bij Dimitri is daar wat extra begeleiding voor nodig, beschut werk maakt dat mogelijk. Wij zijn heel blij dat hij op deze manier lekker aan het werk is bij ons.”


Wilt u als werkgever meer weten over beschut werk? Kijk dan hier. Voor meer informatie over werken met een indicatie beschut werk, klik hier.

Beschut werk, dat werkt!

Heeft u een vraag over beschut werk? Mail dan naar beschut@wbrn.nl.