Een nieuw begin voor Johnny


Johnny leefde allesbehalve een normaal leven. Ruim 20 jaar leefde hij van dag tot dag, zonder dak boven zijn hoofd en met verslavingsproblemen. Johnny: “Ik wist niet hoe ik de dag moest doorkomen. Toen ik vorig jaar vrijkwam, stond ik weer op straat. Ik had helemaal niks. Geen woning, geen verzekering en geen werk. Ik was 55 jaar en ik dacht echt: het moet anders.” Via WerkBedrijf en het sociaal wijkteam pakte Johnny zijn leven weer op. Johnny heeft nu een contract voor 36 uur per week bij BlueView. Met een lach vertelt hij over zijn ‘nieuwe ik’.

Waar te beginnen
Toen hij vrijkwam, had Johnny geen idee wat hij moest doen. Hoe hij zijn leven weer op kon pakken. Hij meldde zich bij Stip, het wijkteam. “Zij hielpen mij met van alles. Telefoontjes plegen, een zorgverzekering afsluiten, een rekening openen. Én de uitkering aanvragen." Zo kwam hij bij WerkBedrijf terecht. “Ik heb zo lang niet gewerkt en had dus geen idee wat er bij me paste. Dat wilde ik onderzoeken. Daarom wees mijn consulent van WerkBedrijf mij op de Praktijkdiagnose.”

Ontdekken wat je kunt via de Praktijkdiagnose
“Tijdens de Praktijkdiagnose kwamen we er al snel achter: ik ben echt een doenertje. Zittend werk is niks voor mij. Ik ben een bezig bijtje, wil graag alles oplossen en fixen. Daarom ben ik via de Praktijkdiagnose doorverwezen om een dagje mee te lopen in het magazijn van Blueview. Toen ik binnen kwam, voelde ik meteen de kriebels. Ik wist meteen dat ik dit werk wilde doen. Deze kans laat ik niet schieten. Dat ene dagje werd een week. Die week werden drie weken. Aan het einde kreeg ik een contract voor 32 uur in de week. Ik kon wel een gat in de lucht springen!"

Werkzaamheden
Johnny is verantwoordelijk voor alles in het magazijn. Heftruck rijden, orderpicken, laden en lossen. Hij wil het liefst zoveel mogelijk werken. “Zelfs als ik niks te doen heb. Dan ga ik liever vegen dan koffiedrinken. Het weekend is leuk, maar de maandag dat ik weer kan gaan werken vind ik leuker. Nu ik weer werk, is al het andere ook weer beter. Ik doe weer lekker mee, sta ’s ochtends lekker vroeg op en heb weer ritme. Ik had nooit verwacht dat dit me nog ging gebeuren. Eigenlijk begin ik net. Ik denk dat ik er daarom nog zo van kan genieten!”

Nieuw leven
Johnny kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar. "Ik ben er trots op dat ik, zelfs nog op 55-jarige leeftijd, een nieuwe versie van mezelf ben geworden. Met de mensen van vroeger heb ik geen contact meer. Het voelt als een nieuw leven. Daarbij ben ik ook echt geholpen door het WerkBedrijf. Mijn consulent zag dingen in mij die ik zelf niet meer kon inzien. Die heeft het netwerk en een deur voor mij kunnen openen. Het linkje naar deze werkplek kunnen maken. Dat heb ik nodig gehad, want ik wist zelf niet waar ik wezen moest. Ik heb mezelf echt verbaasd!"

Toekomst
Johnny’s wens voor de toekomst? “Ik hoop nog tot mijn tachtigste door te kunnen werken. Het liefste sla ik mijn pensioen over. Ik blijf lekker bezig. En een plek voor mezelf zou fijn zijn. Bij mijn ouders is het niet ideaal, dus ik hoop dat ik een eigen woning kan krijgen. Én ik wil nog een keer op vakantie. Waarheen maakt me niet uit, misschien Duitsland of Oostenrijk.”

Een nieuw begin voor Johnny