‘Het was niet makkelijk, maar nu kan ik doen waar ik goed in ben’

In de 5 jaar dat WerkBedrijf bestaat hebben we meer dan 8.000 mensen op weg geholpen naar werk. Van jong tot wat meer op leeftijd, zonder scholing tot universitair opgeleid, ervaren of nieuw op de arbeidsmarkt … iedereen met zijn eigen verhaal, rugzak en route naar werk. Eén van die 8.000 is Sara (40). Ruim 10 jaar geleden vluchtte ze uit haar vaderland Soedan. Haar universitaire studie in Soedan bleek in Nederland niet automatisch tot een goede baan te leiden. Een lange weg volgde … met een mooi eindresultaat.

Sara vluchtte uit Soedan met haar man en kindje. Na een tussenstop in Engeland kwam ze in 2013 naar Nederland. “Toen we in Nederland kwamen, was voor mij het belangrijkste om de taal te leren. Engels sprak ik al goed, dat maakte het makkelijker om het Nederlands te leren. In Soedan haalde ik mijn diploma aan de universiteit en werkte ik als röntgenlaborant. Nadat ik mijn verblijfsvergunning kreeg, wilde ik die loopbaan zo snel mogelijk weer oppakken. Maar dat bleek lastiger dan ik dacht.”

Eerst geen kans
In Nederland werd gekeken wat haar Soedanese diploma’s hier waard zijn. Toen bleek dat Sara aanvullende opleiding nodig had om hier aan de slag te kunnen. “Ik wilde graag als radiodiagnostisch laborant werken, daarvoor had ik een BIG-registratie nodig. Daarom moest ik nog een deel van de opleiding in Nederland gaan volgen. Het viel niet mee om daar een geschikte plek voor te vinden. Ik heb het in veel ziekenhuizen geprobeerd, zelfs in Amsterdam. Maar overal werd ik afgewezen. Dat was heel frustrerend, want ik weet dat ik goed ben in mijn werk, maar dan moest ik wel de kans krijgen.”

Werkervaringsplaats en baan
Omdat Sara intussen een bijstandsuitkering ontving, kwam ze terecht bij WerkBedrijf. “Daar ben ik heel dankbaar voor. Mijn contactpersoon bij WerkBedrijf, Gertjan, heeft uiteindelijk kunnen regelen dat ik een werkervaringsplaats kreeg in Ede. Daar kon ik mijn diploma halen en daardoor kon ik mijn BIG-registratie in orde maken. Helaas kon ik na mijn opleiding niet in Ede blijven en moest ik weer op zoek. Gelukkig kon Gertjan me ook daarbij helpen en heb ik nu een fijne baan in het Radboudumc als radiografisch laborant!”

Blij met mijn werk
“Ik vind mijn werk erg leuk om te doen. Nu werk ik op een grote afdeling, waardoor ik een groot netwerk opbouw. Natuurlijk is het druk, ik werk 4 dagen en combineer dat met 3 jonge kinderen. Maar ik word er blij van en vind het fijn dat ik nu wat met mijn studie kan doen. Het is jammer dat het zo lang duurde, dat had niet gehoeven. Daarom is mijn oproep aan werkgevers: geef mensen een kans! Misschien spreken zij nog niet 100% de taal of is het diploma niet helemaal gelijk aan Nederland. Maar we willen des te meer laten zien wat we kunnen!”

‘Het was niet makkelijk, maar nu kan ik doen waar ik goed in ben’