‘Ik kreeg alle ruimte om te ontdekken wat ik wil’

Ron (51) werkt graag. Toch kwam hij door persoonlijke omstandigheden thuis te zitten. Dat was niks voor hem, want hij is graag bezig, het liefst met mensen en natuur. Bij het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek kreeg hij de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen én nieuwe mogelijkheden te ontdekken.  

Bij het Wijnbouwcentrum werken veel mensen voor wie het vinden van een passende baan niet eenvoudig is. Marieke Schouten, arbeidscoach bij het Wijnbouwcentrum, begeleidt ze daarbij. “Wij zijn echt een sociale onderneming”, vertelt ze. “We willen voor zoveel mogelijk mensen een echt passende plek vinden.” En dat was precies wat Ron nodig had. “Ik ben me aan het heroriënteren”, legt hij uit. “Ik heb altijd gewerkt, onder andere in de kinderopvang, maar dat lukte door allerlei omstandigheden even niet meer.” 

Proeven 
Via WerkBedrijf startte Ron met een leerwerktraject bij het Wijnbouwcentrum. Samen met Marieke werkte hij aan het opbouwen van het aantal uren en het uitvinden wat hij echt wilde. Het doel? Uitstromen naar een reguliere baan. Maar eerst mocht Ron proeven aan al het werk dat het wijnbouwcentrum te bieden had. En dat was zeer divers: buiten in de wijngaard, in de horeca, maar ook het opzetten van (wijn)wandeltochten. Marieke: “Wij kijken altijd naar het individu. Op welke plek kan iemand zich het beste ontwikkelen?” 

Ander werk 
Voor Ron bleek dat niet het werk in de wijngaard of de winkel te zijn, maar juist het soort werk dat Marieke zelf ook doet. “Het liefst doe ik iets op het gebied van welzijn. Dus ik ging Marieke steeds meer assisteren bij haar functie als arbeidscoach.” Inmiddels begeleidt Ron zelf mensen met een lichte beperking bij hun werk in het wijnbouwcentrum. “En dat past precies in mijn straatje, daar ben ik hier wel achter gekomen.” Ook is hij bezig met een wandelproject. “Ik wil mensen die veel thuis zitten weer in contact laten komen met de natuur én met andere mensen. En ik ken de omgeving hier goed, dus het is voor mij een perfecte combinatie tussen wandelen in de natuur en de binding met mensen.” 

Klaar voor een reguliere baan 
De volgende stap voor Ron is het vinden van een passende reguliere baan. “Mijn streven is om dit jaar uit te stromen. Ik ben zelf al bezig met een bedrijfje op het gebied van natuurbeleving voor kinderen en volwassenen. Maar ik zoek ook een parttime baan waarbij ik mensen mee kan nemen naar buiten. Samen de natuur ontdekken of lekker wandelen en spelen. Misschien wel gekoppeld aan mindfulness of voor mensen met een burn-out.”  

Kracht gevonden 
Ron is blij met de mogelijkheden die hij bij het Wijnbouwcentrum heeft gekregen. “Ik wilde mijn kracht vinden. En ik kreeg hier met hulp van Marieke en WerkBedrijf alle ruimte om dingen uit te proberen en te ontdekken waar ik blij van word. Vinden van passend werk blijft een zoektocht met hindernissen natuurlijk, maar zo is het leven. Ik weet nu wat ik wil en ik ben klaar om me enthousiast te storten op wat er nu op mijn pad komt.”  

‘Ik kreeg alle ruimte om te ontdekken wat ik wil’ | WerkBedrijf Rijk van Nijmegen


‘Ik kreeg alle ruimte om te ontdekken wat ik wil’