"Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt"

Na jaren in de techniek te hebben gewerkt, kwam Wouter (34) thuis te zitten. In de twee jaar die volgden werkte hij hard aan zichzelf en deed hij vrijwilligerswerk. Toen Wouter weer klaar was om aan het werk te gaan, wilde hij niet terug naar de techniek. Een baan waarin hij zijn creativiteit kwijt kan, dat zocht hij. De vacature van technisch beheerder bij het Creatief Centrum Nijmegen-Zuid was dus een geschenk uit de hemel. Sinds een aantal maanden begeleidt hij nu verschillende groepen bij het edelsmeden en het werken met glas in lood. Wouter: “Ik kan hier mijn creatieve ei kwijt, heb veel contact met mensen én leer nieuwe dingen. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, wat wil je nog meer?” 

Bij het Creatief Centrum Nijmegen-Zuid beoefenen zo’n 300 deelnemers wekelijks verschillende creatieve hobby’s. Van schilderen tot edelsmeden, en van houtbewerken tot mozaïeken. Daarnaast zijn er veel losse creatieve workshops te volgen. Johan Bulk is een van de beheerders. Hij vertelt: “We werken hier met enkele betaalde krachten en vooral veel vrijwilligers. Wouter werkt hier nu een paar maanden. De eerste drie maanden met behoud van uitkering. Zo konden we van beide kanten kijken of het beviel. Inmiddels heeft hij een betaalde baan. Het is mooi om te zien hoe hij zich ontwikkelt. Zowel in zijn werk als op sociaal vlak. Omdat we veel met vaste groepen werken die wekelijks komen, is het sociale aspect heel belangrijk. Wouter past daar naadloos in. Hij begeleidt de groepen, zorgt voor een prettige en veilige werkomgeving en denkt mee over nieuwe workshops.” 

Technisch en creatief 
Wouter: “Het werk past bij mij. Ik heb een technische achtergrond en was altijd zelf al in de weer met mijn hobby’s. Dat, en mijn creatieve geest komen hier goed van pas. Voorheen werkte ik als heftruckmonteur, maar op een gegeven moment kwam ik in de Ziektewet terecht. Dat was heel vervelend. Ik kan niet stilzitten. Om mezelf bezig te houden, ging ik tekenen. In die tijd heb ik hulp gezocht. Ik blijk ADHD te hebben. Nu ik de juiste medicatie krijg, kan ik veel beter functioneren. Ik ben minder snel afgeleid, heb meer focus. Waar ik aan moet blijven werken, is mijn perfectionisme. Ik kan moeilijk dingen loslaten en ben er daardoor te veel tijd mee kwijt.”

Jobcoach helpt
“Een tijd terug ben ik via WerkBedrijf hier ook op gesprek geweest. Toen was ik al heel enthousiast, maar werd ik het net niet. Nu kwam er een nieuwe vacature. Blijkbaar had ik een goede indruk achtergelaten, want ze dachten gelijk aan mij. Bij mijn start kreeg ik een jobcoach. Ik dacht eigenlijk dat dat niks voor mij zou zijn, maar wilde het wel proberen. Nu ben ik er blij mee. In het begin sprak ik de jobcoach wekelijks. Hij helpt bij het plannen en organiseren van mijn werk. En hij hielp me om hier te landen, want in het begin vond ik dat best spannend. Nu spreken we elkaar eens in de twee weken.”

Sociale contacten
“Door de afwijzingen in het verleden was ik onzeker geworden. En steeds minder gemotiveerd. Hier heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Het leukst vind ik de sociale contacten. In de techniek heb je dat veel minder, dan ben je veel alleen aan het werk. Ik merk nu hoe belangrijk dat voor mij is. Ook is het hier meer ontspannen werken. Het is echt leuk werk bij een fijne werkgever.” Johan: “We vinden we het mooi om mensen een kans te geven. Dat past ook bij onze maatschappelijke rol. Zo is het een win-winsituatie voor iedereen.”

 

"Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt"