Klaar voor de toekomst met barista certificaat op zak


Je bent 19, woont op jezelf, vindt je werk leuk maar weet dat dat binnenkort stopt. Niks doen en bij de pakken neerzitten? Geen optie voor Sterre uit Nijmegen. “Ik vind een baan belangrijk: ik wil werken en mijn eigen geld verdienen.” Nu heeft ze een erkend barista certificaat op zak en kan ze kiezen uit verschillende banen. Voormalig wethouder Werk & Inkomen Petra Molenaar van de gemeente Nijmegen was benieuwd naar Sterre’s ervaringen en ging een kop koffie met haar drinken.

Driedaagse barista training
Sterre werd via WerkBedrijf benaderd voor de training. Sterre: “Ik werk 2 dagen in de horeca - erg leuk - maar door gezondheidsomstandigheden houd ik het niet vol alleen maar terras te lopen. Daarom leek de barista training me leuk en tegelijk een goede oplossing om in de horeca te kunnen blijven werken.” Sterre volgde de driedaagse training van een ervaren barista van de Dutch Coffee Academy. Ze trainden in groepen van 6 bij LUX Nijmegen. Kleine groepen want, vertelt Dwayne Diesveld, consulent team horeca bij WerkBedrijf: “Zo hebben we alle aandacht voor de groep. In de training leer je van alles over koffie en ontwikkel je je in de praktijk tot een goede barista.”

Samen zorgen voor duurzame inzetbaarheid
Sterre kan nu aan de slag bij bepaalde (koffie)zaken, op festivals en ook bij andere events zoals beurzen. Dwayne is er voor de begeleiding. “Het is aftasten welke balans tussen werk en gezondheid werkt voor haar. Dus rustig opbouwen en aanvoelen waar de grens ligt. Want het werk moet leuk zijn, maar ook vol te houden. De opbouwfase duurt misschien wat langer, maar daarna heb je wel een duurzame inzetbaarheid. Fijn voor Sterre en voor de werkgever.”

Na de zomer starten weer 2 groepen met 6 personen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Dwayne Diesveld: d.diesveld@wbrn.nl.

Klaar voor de toekomst met barista certificaat op zak