One man show zorgt voor richting in Robins leven

Een depressie zorgde ervoor dat Robin (28) zijn hbo-opleiding niet afrondde. Een lange weg van twijfel, onderzoek en therapie volgde. Daarover schreef hij een voordracht die hij in een one man show met een groter publiek deelde. “Toen werd me duidelijk: mijn ervaring kan andere mensen helpen. Ik had weer een doel. Ik volgde een opleiding en kan nu als ervaringsdeskundige bij de HAN mijn ervaringen zinvol inzetten.” 

Robin: “In 2013 kreeg ik een zware depressie. Daardoor stopte ik met mijn hbo-opleiding Levensbeschouwing. Ik had nauwelijks sociale contacten, wist niet wat er met me aan de hand was en hoe ik verder moest. Het was een donkere tijd. Na een lange weg volgde de diagnose autisme. Aan de ene kant was ik opgelucht, omdat ik nu beter kon plaatsen hoe ik me voelde. Maar er kwamen ook veel vragen. Wat betekent dit voor mij? En voor mijn toekomst? Hoe reageert mijn omgeving? Want er was ook onbegrip. Ik ben verbaal sterk, dat paste voor sommigen niet in het beeld dat zij van autisme hadden.” 

Kunst als verbindende factor 
“Omdat ik een uitkering kreeg, kwam ik bij WerkBedrijf terecht. Al snel werd duidelijk dat een betaalde baan nog niet haalbaar was. Ik startte met arbeidsmatige dagbesteding bij ‘Kunstwerk’. Dat is een re-integratietraject waarin je vaardigheden kunt ontwikkelen met kunst als middel. We kregen daar allerlei creatieve opdrachten. Dat traject heeft me echt zo geholpen! Het zorgde ervoor dat ik weer aansluiting kreeg. Bij de deelnemers, bij mijn familie, bij de maatschappij. Honderd sollicitatiecursussen hadden me niet kunnen brengen wat dit traject me bracht.” 

Schrijven geeft ruimte
“Mijn hoofd maakt altijd overuren. Als eindopdracht voor ‘Kunstwerk’ schreef ik een voordracht over mijn ervaringen, die die ik opvoerde in een one man show. Het schrijven gaf ruimte in mijn hoofd. Het maakte me ook duidelijk wat ik wil: mijn ervaringen zinvol inzetten voor anderen. Ik ben daarom de opleiding tot ervaringsdeskundige gaan volgen. Daar heb ik nu mijn werk van kunnen maken bij de HAN. Ik kan doen waar ik goed in ben: mijn eigen verhaal, ervaringen en visie loslaten op allerlei vraagstukken en projecten. Ik ben geen ervaringsdeskundige autisme of depressie. Het gaat om het totaalplaatje. Alles wat ik heb meegemaakt, heeft me gevormd tot wie ik ben. Dat ik dat nu nuttig kan inzetten, is fijn.”

Leven op de rit
“Terugkijkend kun je zeggen dat het opschrijven en voordragen van mijn ervaringen ervoor zorgden dat ik mijn leven weer op de rit kreeg. Het schrijven blijft kriebelen, maar ik vind het ook lastig. Er zit zoveel in mijn hoofd dat het moeilijk is om het goed op papier te krijgen. Toch wil ik het zeker weer oppakken. Net als het voordragen. Wanneer weet ik nog niet, maar ooit sta ik weer op het podium met mijn eigen one man show."


One man show zorgt voor richting in  Robins leven