Medezeggenschap binnen WerkBedrijf vaart nieuwe koers

Peter Nellen, voorzitter van de Raad van Inspiratie bij WerkBedrijf: “Als ondernemingsraad van WerkBedrijf liepen we tegen dilemma’s aan. De achterban voelde zich niet vertegenwoordigd, voor velen was de OR een ver van mijn bed show en jongere collega’s hadden weinig interesse in medezeggenschap. Tijd voor een nieuwe koers dus. Geen traditionele OR meer, maar een Raad van Inspiratie. 

Van oud idee naar nieuwe stem
Peter: “We merkten ook dat onze traditionele manier van adviseren niet goed meer paste bij de steeds snellere veranderingen. Toen begin dit jaar de OR-verkiezing voor de deur stond, kozen we voor een drastische koerswijziging. Terug naar de essentie van medezeggenschap: de stem van de medewerker laten horen. Weg van het oude idee waarbij kalende grijze mannen met  een rode stift door de stukken van de bestuurder streepten. We wilden een nieuwe constructieve vorm en de oude systeemwereld van de OR uit de jaren ‘70 loslaten.” 

Raad van Inspiratie 
“We kozen voor een andere naam, zodat onze nieuwe richting direct duidelijk zou zijn: Raad van Inspiratie. Dat hielp al direct in de wervingscampagne voor nieuwe leden. Er meldden zich nieuwe bevlogen (en ook jongere) collega’s aan. Met hulp van deskundig advies van Mind the People stippelden we samen met de directie een route uit. We maakten afspraken, gebaseerd op vertrouwen en samenwerking. De Raad van Inspiratie wil met lef, positiviteit en energie bouwen aan een kritische medezeggenschap die gericht is op samenwerking. Ons doel is om collega’s zo veel mogelijk de kans te geven om mee te denken over regelingen en ontwikkelingen binnen WerkBedrijf, om kennis en potentie te benutten, maar ook om nieuwe en vernieuwde ideeën een kans te geven. 

In juni is de Raad van Inspiratie geïnstalleerd. Samen met de directie plantten we een aantal kleine kamerplanten in een grote pot, als symbool voor de groei die de medezeggenschap binnen WerkBedrijf door moet maken. En dat lukt ons alleen door samen te werken!” 

 

Medezeggenschap binnen WerkBedrijf vaart nieuwe koers