Opleiding verandert Otteliens leven

Dat de juiste studie hét verschil kan maken voor je toekomst, laat het verhaal van Ottelien (23) zien. Na een lastige schoolperiode en een onafgemaakte studie was ze aangewezen op een bijstandsuitkering. Later kwam ze terecht op het REA College. Daar ontdekt Ottelien haar talent en passie voor Photoshop, vormgeving en webdesign. Ze ontwikkelt zich snel, ook in sociaal opzicht. Na haar studie vindt ze een baan waarin ze haar passie helemaal kwijt kan. Ottelien: “Ik vind het heerlijk om de hele dag bezig te mogen zijn met vormgeving en webdesign. Frappant dat, waar ik het contact met klanten eerst maar eng vond, dit nu mijn sterke punt blijkt te zijn!”

Zware omstandigheden
Ottelien is 23 jaar en woont met haar ouders en broertje in Groesbeek. Al in haar vroege jeugd loopt het niet lekker op school. Inhoudelijk kan ze het prima bijbenen, maar haar tekstblindheid en het pestgedrag van klasgenoten maken haar schoolperiode lastig. Uiteindelijk haalt ze haar vmbo-t diploma en gaat studeren voor Allround Biologisch Laborant. Het analytische gedeelte van die studie vindt Ottelien erg leuk. De lange dagen, prestatiedruk en lange reistijd groeien haar echter boven het hoofd. Ze stopt met haar studie en komt thuis te zitten. Ottelien vraagt een bijstandsuitkering aan en komt zo bij WerkBedrijf terecht. 

Op expeditie naar talent
Na een tip van WerkBedrijf neemt Ottelien deel aan de TalentenExpeditie. Dit is een intensief programma van acht weken, waarin deelnemers ontdekken wat ze leuk vinden en welke vaardigheden ze al beheersen. Het programma maakt ook duidelijk wat deelnemers nog moeten doen en/of leren om de juiste opleidings- en beroepskeuze te kunnen maken. Ottelien: “De TalentenExpeditie vindt plaats bij het REA College. Ik ontdekte daar de opleiding Mediadesign. Dat was het helemaal voor mij, niet in de laatste plaats vanwege het analytische aspect. Die opleiding ben ik gaan doen.” Het blijkt een gouden greep. “Ik vond fotografie altijd al leuk. Nu leerde ik ook om foto’s mooi te bewerken. Bovendien bleken vormgeving en webdesign me goed te liggen.” 

(Zelf)vertrouwen
“Op het REA College kwam mijn zelfvertrouwen weer terug. Ik leerde dat het niet erg is om fouten te maken. Ik voelde me erg op mijn gemak tussen mijn studiegenoten en we hadden erg veel lol, ook met de docenten. En ik bleek goed te zijn in het maken van websites en vormgeving. Dat gaf me vertrouwen."

’t Werkt!

“Met hulp van de arbeidsbemiddelaar van het REA College heb ik nu leuk werk gevonden. Ik heb een drukke en afwisselende baan. Webdesign, vormgeving en zelfs projectmanagement, het komt allemaal voorbij. Waar ik het eerst eng vond om met klanten om te gaan, vind ik dat nu juist het leukste in mijn werk. Fotograferen doe ik nog steeds graag. Mijn droom is om met een drone video’s te gaan maken. Ik ben blij dat deze opleiding op mijn pad kwam, het heeft mijn leven veranderd."


Opleiding verandert Otteliens leven