Thommy: ‘Door mijn levenservaring kan ik mijn werk goed doen’

Thommy (38) werkt via WerkBedrijf als assistent wijkbeheerder bij woningcorporatie Talis op locatie Binder, vlakbij station Nijmegen. Binder is een initiatief van gemeente Nijmegen in samenwerking met Talis, Sterker Sociaal Werk en GGD Gelderland-Zuid. In Binder verhuurt Talis kamers aan mensen die wegens omstandigheden snel betaalbare tijdelijke woonruimte nodig hebben. Assistent wijkbeheerder Thommy begrijpt de huurders. Sommigen hebben zorg nodig of zijn bijvoorbeeld dakloos geweest. Hij heeft zelf een roerig leven achter de rug, waarvan een deel op straat. “Die ervaring zorgt dat ik weet waar ze vandaan komen. De band met de huurders is misschien wel het mooiste aan mijn baan bij Binder. Maar eigenlijk vind ik alles aan mijn werk leuk. Ik durf bijna niet te geloven hoe goed het gaat. Ik ben blij dat ik vier jaar geleden deze kans kreeg.” 

Verstand komt met een paar weken 
Christine, jobcoach bij Talis, benaderde Thommy voor de functie van assistent wijkbeheerder. Thommy: “Eerst dacht ik ‘dat ga ik echt niet doen’. Ik had er op dat moment geen ruimte voor in mijn hoofd. Gelukkig kwam mijn verstand na een paar weken weer terug en heb ik Christine gebeld. Ik kon een dag meedraaien en wist gelijk dat dit het was. Natuurlijk moest ik nog veel leren. In het begin was het wennen, er zat veel onrust in me. Maar bij Talis heb ik gelukkig de tijd gekregen. Nu heb ik plezier in mijn werk, nooit gedacht!” Als assistent wijkbeheerder zorgt Thommy ervoor dat Binder netjes blijft. Hij maakt schoon, voert kleine reparaties uit en verzorgt het groen. Hij heeft veel contact met de bewoners en draagt bij aan een prettig leefklimaat.  

Wereld van verschil 
Christine is jobcoach bijzondere doelgroepen bij Talis. Ze zorgde dat Thommy via WerkBedrijf in het doelgroepenregister werd opgenomen. Dat geeft extra mogelijkheden en recht op voorzieningen. Bijvoorbeeld voor het inzetten van een jobcoach. “Ik spreek wekelijks met Thommy. In die gesprekken kan hij zijn hart luchten en bespreken waar hij tegenaan loopt. De eerste twee jaar waren heftig. We lagen soms echt met elkaar in de clinch. Dan moest Thommy even weglopen om weer rustig te worden. Inmiddels heeft hij dat beter onder controle. Ik zie een wereld van verschil tussen vier jaar geleden en nu. Thommy is een heel loyale collega, nog nooit een dag ziek geweest. Hij durft het zelf niet gauw te zeggen, omdat hij bang is dat er dan weer dingen misgaan. Maar ik zeg het gewoon hardop: het gaat hartstikke goed met Thommy!” 

Toekomstig bereik 
Thommy: “Ik wil graag wijkbeheerder worden. Daarvoor moet ik meer ervaring opdoen, zoals meelopen met wijkbeheerders. Maar ook opleidingen volgen en dat is nog wel een dingetje.” Christine vult aan: “Thommy heeft zijn uitdagingen, daarom zoeken we naar een werkbare constructie voor hem. Bijvoorbeeld opleidingen waarvoor hij geen examen hoeft te doen. Nu heeft hij al een ICT opleiding afgerond.” Thommy: “Mijn motto is: alles is te bereiken. Door mijn levenservaring kan ik mijn werk goed doen. Bij Talis krijg ik de ruimte om aan mezelf te werken. Ze hebben geduld met me en geloven in mij. Toen ik mijn vaste contract kreeg zat iedereen op me te wachten om het te vieren met taart. Dat zal ik nooit vergeten!” 

Christine is jobcoach bijzondere doelgroepen bij Talis. Sinds 2018 begeleidt ze in deze functie diverse medewerkers. Op dit moment werken 11 mensen via WerkBedrijf bij Talis. Als assistent wijkbeheerder, gastvrouw, assistent onderhoudsmedewerker en facilitair medewerker. “Bij Talis willen we dicht bij onze huurders staan. Dat kan alleen als je zelf ook een afspiegeling bent van de maatschappij. Wij vinden dat iedereen de kans op werk verdient. Daarom investeren we veel in de begeleiding en in het passend maken van functies. WerkBedrijf selecteert werkzoekende kandidaten voor ons, helpt bij en adviseert over regels en voorzieningen. Het fijne van onze samenwerking is dat we allebei vooral in mogelijkheden denken.” 

Thommy: ‘Door mijn levenservaring kan ik mijn werk goed doen’