Taalrijke praktijk voor nieuwkomers


Wij zoeken een taalrijke praktijkplek, waar een nieuwkomer 40 uur kan meelopen. Zien jullie mogelijkheden?” Met die vraag benaderde WerkBedrijf tandartspraktijk Najem. Het positieve antwoord kwam snel van praktijkmanager Famil Rasulzade: “Toen ik zelf ruim 20 jaar geleden naar Nederland kwam, was er weinig ondersteuning. Je moest het vooral zelf uitzoeken. Ik ben blij dat ik de begeleiding, die ik zelf heb gemist, aan iemand kon bieden.”

Meelopen en meepraten
“Voor het praktijkdeel van de Module Arbeid en Participatie (MAP) liep Mohamed 10 dagdelen met ons mee. Het was leuk om hem wegwijs te maken in onze wereld. Als tandartspraktijk zijn we aan strenge wet- en regelgeving gebonden. Dat gaat bijvoorbeeld over inentingen die je moet hebben om bepaalde werkzaamheden uit te mogen voeren. Daardoor kon ik Mohamed niet alles laten doen. Maar hij heeft ons goed geholpen met het uitpakken, sorteren en klaarleggen van instrumenten en andere materialen. Ik heb veel met hem gepraat over werken in Nederland en mijn eigen ervaringen. Ook over het belang van investeren in het leren van de taal. Dat moet hij echt doen om zijn kansen te vergroten.”

Meteen kennismaken met de arbeidsmarkt
Sinds 2021 is de nieuwe wet inburgering van kracht. Een onderdeel van deze wet is de Module Arbeid en Participatie (MAP). WerkBedrijf voert deze uit voor de gemeenten in het Rijk van Nijmegen. Doel is om nieuwkomers al tijdens de inburgering kennis te laten maken met de Nederlandse arbeidsmarkt. En ze ook voor te bereiden op meedoen op die arbeidsmarkt, in theorie én praktijk. Naast een theoretisch deel van 12 dagdelen lopen deelnemers minimaal 40 uur stage op een praktijkplek. Dit gedurende 2 maanden, dus ongeveer 4 uur per week. “Heel waardevol dat statushouders al snel ervaren hoe de Nederlandse arbeidsmarkt werkt”, zegt Famil. “Ze merken hoe belangrijk het is om de taal te leren en met welke culturele verschillen ze te maken krijgen. En ze krijgen een meer realistische kijk op hun mogelijkheden.”

Talent aanboren
“Vacatures voor tandartsassistenten zijn moeilijk in te vullen. Er is best aanbod van personeel, maar er zijn veel doorgroeimogelijkheden. Dat maakt het vak mooi, maar zorgt er ook voor dat mensen zich snel specialiseren. Daardoor komen functies voor algemene tandartsassistenten weer gauw vrij. We zoeken daarom continu naar nieuwe mogelijkheden om tandartsassistenten te werven. Zo bieden we een opleidingstraject aan, waardoor mensen zonder ervaring bij ons aan de slag kunnen. Ze komen betaald bij ons in dienst en volgen intussen de opleiding.” Glimlachend: “Zo hopen we meer nieuw talent ‘aan te boren’!”

Multinationaal
“Wij zijn een multiculturele tandartspraktijk met 15 collega’s. Zowel het personeel als het patiëntenbestand bestaat uit een groot aantal nationaliteiten. Dat zorgt voor een hele mooie dynamiek, met een groot sociaal hart. Het is echt mijn tweede familie. Voor mij is het belangrijk om iets te betekenen voor anderen. Zelf moest ik alles alleen doen en dat maakte me best onzeker. Dus als ik nu anderen daarbij kan helpen, doe ik dat graag. Net in Nederland of hier geboren, dat maakt voor mij geen verschil.”


Wilt u, net als Famil, nieuwkomers kennis laten maken met de Nederlandse arbeidsmarkt? Kunt u een taalrijke praktijkplek bieden voor 40 uur (verspreid over 2 maanden)? Fantastisch! Neemt u dan contact op met Loubna Alsayed,
l1.alsayed@wbrn.nl of 06-50178319.

Op de foto: Mohamed (links) en Famil 

Taalrijke praktijk voor nieuwkomers