Terugblik ondernemersevent 'Anders kijken naar talent!'
zaterdag 30 november
Maandag 3 september 2018
Op 31 augustus zijn 23 deelnemers gestart aan het opleidingstraject tot verzorgende 3IG. Een bijzonder project, want het betreft mensen die zonder ondersteuning moeilijk aan het werk komen. Samen met ROC Nijmegen en ZZG zorggroep investeert WerkBedrijf Rijk van Nijmegen in werkzoekenden die graag aan de slag willen in de zorg, om zo duurzaam bij te dragen aan meer opgeleide medewerkers.
Eigen tempo
De achtergrond van de deelnemers is heel divers, zowel in leeftijd als in opleidingsniveau en werkervaring. De praktijkgerichte opleiding houdt rekening met deze individuele verschillen. Zo kunnen de deelnemers in hun eigen tempo de driejarige opleiding doorlopen, afhankelijk van de reeds opgedane kennis en (levens)ervaring. Want voor de meeste deelnemers is het een hele overgang om weer de schoolbanken in te gaan.
Hoe is het om weer te moeten leren? hoe bevalt het werken in de zorg? 3 deelnemers houden ons op de hoogte van hun ervaringen. Iedere maand plaatsen we een update van 1 deelnemer.
Even voorstellen…
Ada is met haar 56 jaar een van de oudere deelnemers aan het project. Samen met haar man woont ze in Malden. Ada is een zogenoemde nugger (niet uitkeringsgerechtigde). Ze heeft de afgelopen 10 jaren verschillende studies gevolgd en gewerkt als uitzendkracht. Haar passie voor het schrijven van persoonlijke verhalen hoopte ze kwijt te kunnen in haar eigen onderneming als ritueel begeleider. “Hoe gedreven ook, als je niet commercieel bent, is het goed opstarten van een eigen bedrijf lastig. De vaardigheden van de ritueel begeleider op zich, coachen en begeleiden van mensen in een situatie van rouw, kan ik gelukkig ook gebruiken in de zorg. Haar keuze om deel te nemen is omdat ze financieel onafhankelijk wil worden en nuttig werk wil doen waarin ze voldoening in vindt. “Het is bijzonder om te ervaren dat ik nu vooral werk met mijn hart. Het loon voor mijn werk is de glimlach van de bewoner. Daarbij krijg ik een opleiding en zicht op een baan.”
Micha is 37 jaar en woont in Nijmegen. Vroeger heeft hij de Vbo-opleiding consumptieve technieken gevolgd. Een aantal jaar geleden is hij via een participatiebaan bij de Sint Maartenskliniek terecht gekomen. Dit heeft zijn interesse in de zorg gewekt. Door het opleidingstraject te volgen hoopt hij een leuke baan in de zorg te krijgen. Hij kijkt ernaar uit om met een leuk team de bewoners een mooie tijd te bezorgen. Wel is het spannend om weer de schoolbanken in te gaan: “op 37-jarige leeftijd weer naar school…..ik zie er niet echt tegenop, maar ik weet niet zo goed wat ik ervan moet verwachten.”
Golda (39) woont met haar partner en 3 kinderen in Ooij. Na een Mbo-opleiding Administratie heeft ze 3 jaar vrijwilligerswerk gedaan in Ooij. Na een lange tijd uit het arbeidsproces geweest te zijn, verheugt ze zich op dit nieuwe schooljaar. “Het werken met ouderen lijkt me heel leuk en interessant”. Dat was ook de reden om zich aan te melden voor de opleiding. Ze is benieuwd hoe het is om na vele jaren weer naar school te gaan en te moeten leren.