Moving Forward brengt werkzoekenden in beweging

Woensdag 7 februari 2024

WerkBedrijf zet verschillende trajecten in om werkzoekenden richting werk te begeleiden. Moving Forward is één van die trajecten. Dit intensieve traject van 12 weken is bedoeld om werkzoekenden die langdurig thuiszitten weer in beweging te krijgen. WerkBedrijf werkt voor dit traject samen met MVO Solutions in Nijmegen. Dit levert mooie resultaten op: sinds de start in juni 2022 hebben al 10 groepen met gemiddeld 8 deelnemers meegedaan aan Moving Forward. Alle deelnemers zijn op hun eigen manier in actie gekomen.

Moving Forward is bedoeld voor werkzoekenden die niet weten welke kant zij op willen. Ze willen zichzelf ontwikkelen en hun belastbaarheid toetsen. In het intensieve traject van 12 weken gaan zij samen met MVO Solutions aan de slag. Zo ontdekken zij wie zij zijn, wat zij willen en zij kunnen. Ze doen dit in een veilige werkomgeving. Zo kunnen ze uitvinden hoe het is om weer aan het werk te gaan.

Wat houdt het traject in?
Op de werkvloer zien we de deelnemers in de praktijk. We ontdekken wat zij nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Ze gaan voor 3 maanden dagelijks aan de slag bij MVO Solutions in Nijmegen. MVO Solutions biedt trainingen, werkzaamheden en begeleiding aan. Zo ontwikkelen de werkzoekenden ervaring, kennis en inzichten. Hiermee vergroten zijn hun kansen op de arbeidsmarkt.

Actief aan de slag
Naast het dagelijkse programma, volgen de deelnemers ook verschillende trainingen. Ze gaan hiermee zelf aan de slag. Na deze trainingen weten zij meer over zichzelf en hun kansen. En welke beroepen daarbij aansluiten. Daarna leren de deelnemers hoe zij een baan zoeken die bij hen past. Ook horen zij wat werkgevers willen en verwachten. En hoe hun netwerk hen kan helpen. Tot slot krijgen de deelnemers hulp bij het zoeken naar vacatures.

Begeleiding op maat
Dagelijks is er een praktijkbegeleider en een coach aanwezig. Verder organiseert MVO Solutions samen met WerkBedrijf verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld meekijkdagen bij bedrijven en workshops. Daarnaast krijgen deelnemers een map met opdrachten. Hierin houden zij  ook  hun persoonlijke ontwikkeling bij. Zo krijgen ze  een goed beeld van wat  ze in de praktijk aankunnen. En wat een passende vervolgstap kan zijn.

Samenwerking MVO Solutions en WerkBedrijf
Vanuit WerkBedrijf zijn Ruud Lukkezen en Janneke Remers als consulent betrokken bij Moving Forward. Zij werken daarin dagelijks samen met vestigingsmanager Dorienne Wiendels, werkleider/coach Roel Dijkstra, coach Dennis Berhitu en trainer Jacqueline Olijerhoek van MVO Solutions.

“Het uiteindelijke doel van Moving Forward is dat werkzoekenden duurzaam uitstromen naar een passende (beschutte) werkplek. MVO Solutions biedt aanvulling op de dienstverlening van WerkBedrijf”, vertelt Dorienne. “MVO Solutions en WerkBedrijf vormen daarin een hecht team. Samen zijn we er voor werkzoekenden. We zijn innovatief en denken samen echt vooruit.”

Ruud: “Deelnemers aan Moving Forward hebben vaak onderliggende problematiek. Deelname aan het traject brengt belemmeringen vaak boven tafel. Zo kunnen we signaleren voor welke deelnemers er  nog iets nodig is. Bijvoorbeeld een leerwerktraject. Deelnemers krijgen hier echt de tijd. Hoewel het een groepsgewijs traject is, is er ook persoonlijke aandacht in de vorm van een-op-eengesprekken.”

Janneke: “De deelnemers aan het traject zitten vaak al langdurig thuis. Ze hebben vaak al diverse andere trajecten doorlopen. Moving Forward is bedoeld om deelnemers weer een realistisch perspectief te verschaffen en hen weer te activeren. We willen deelnemers in beweging brengen én houden. Duurzaam uitstromen naar een passende werkplek is voor sommige deelnemers nog een te grote stap. We kijken dan samen met hen wat er wél mogelijk is. Iedere haalbare kleine stap die werkzoekenden maken richting participatie kan voor de individuele werkzoekende een grote stap zijn. Dat kan in sommige gevallen bijvoorbeeld ook al vrijwilligerswerk zijn.”

In maart start er weer een nieuwe groep.

Moving Forward brengt werkzoekenden in beweging