Fabiënne vindt droombaan bij IrisZorg door functiecreatie!

Op Werkplaats De Hulsen van IrisZorg hadden werkmeesters te maken met hoge werkdruk. Daarbij speelden allerlei neventaken een rol. Om deze druk te verminderen gingen IrisZorg en WerkBedrijf aan de slag met functiecreatie. Dat leidde tot de nieuwe functie van gastvrouw. Leonie, coördinator bedrijfsvoering bij IrisZorg: “Deze aanpak gaf niet alleen Fabiënne een kans, maar ontlastte en versterkte ook ons team. Ik raad andere werkgevers aan om functiecreatie te overwegen; het is zeer de moeite waard.”

Functiecreatie in de praktijk

Bij functiecreatie worden bedrijfsprocessen efficiënter georganiseerd door werkzaamheden opnieuw te verdelen. Dit gebeurt door relatief eenvoudige taken af te splitsen en deze taken samen te voegen tot nieuwe duurzame banen.

De Hulsen richt zich op arbeidsmatige dagbesteding. De werkmeesters zorgen voor de begeleiding van mensen op de werkplaats. Maar daarnaast waren ze veel tijd kwijt aan kantine- en schoonmaakwerk. Dit drukte op hun kerntaken. Leonie: “Er was behoefte aan een structurele oplossing voor de werkdruk.” Hier kwam WerkBedrijf in beeld. Consulent Angéla zag mogelijkheden om via functiecreatie een geschikte kandidaat te vinden. Zo ontstond de rol van gastvrouw: een functie waarin gastvrijheid, kantinewerk en lichte schoonmaaktaken werden gecombineerd. “Het was belangrijk dat de kandidaat niet alleen de werkzaamheden aankon, maar ook paste binnen de omgeving van IrisZorg,” legt Angéla uit.

De perfecte match

Fabiënne bleek dé persoon voor deze functie. Ze kwam via het traject ‘Op weg naar werk’, waarin mensen arbeidsmatige ervaring opdoen. En ze had ervaring in de horeca. Maar ook haar persoonlijke achtergrond maakte Fabiënne geschikt. Want ze weet uit eigen ervaring hoe het is om in een moeilijke situatie te zitten en begrijpt de cliënten bij IrisZorg. “Fabiënne straalde uit dat dit haar droombaan was,” zegt werkmeester Esther. “Ze kon heel goed verwoorden wat haar taken zouden zijn en zag al helemaal voor zich hoe ze de kantine wilde draaien.” 

Leonie vult aan: “Fabiënnes inzet en enthousiasme vielen meteen op. Juist haar verleden maakt haar krachtig in deze functie.” Angéla beaamt dat: “Fabiënne heeft laten zien wat veerkracht betekent. We zijn trots op haar en de manier waarop ze zich inzet.”

Fabiënne begon met een tijdelijk contract, maar heeft inmiddels een verlenging gekregen. “Dit is mijn plek,” zegt ze trots. “Ik kan hier mezelf zijn en mijn werk geeft me voldoening. Het is mijn droombaan.”

Het werkt voor iedereen

De komst van Fabiënne bracht rust op de werkvloer. De werkmeesters kunnen zich nu volledig richten op hun begeleidingstaken. De Hulsen heeft nu een professioneel gerunde kantine. En voor Fabiënne betekent deze nieuwe functie stabiliteit, financiële zekerheid en werkplezier. Een win-winsituatie dus.

Oproep aan werkgevers

Dit succesverhaal van IrisZorg en WerkBedrijf laat zien dat functiecreatie werkt. Het vermindert werkdruk voor bestaande medewerkers omdat een nieuwe collega een deel van hun taken overneemt. Werkzoekenden met een ondersteuningsbehoefte krijgen met functiecreatie een eerlijke kans op een baan waarin ze kunnen groeien. “Ik gun elke werkgever deze ervaring,” zegt Leonie. “Het vraagt om een open houding, wat extra begeleiding en soms een kleine aanpassing. Maar je krijgt er zoveel voor terug.”

Foto: links Leonie, rechts Angéla

Fabiënne vindt droombaan bij IrisZorg door functiecreatie!
Robert  Vermeij

Wil jouw organisatie ook werk maken van functiecreatie? Neem vrijblijvend contact op met WerkBedrijf en ontdek de mogelijkheden!

Robert Vermeij