Proef met de bijstand

Donderdag 21 februari 2019

Eind 2017 is gemeente Nijmegen gestart met een proef met bijstand. Daarbij wordt onderzocht of werklozen actiever zijn bij verruiming van de bijstandsregels. Nijmegen is één van de vijf plaatsen die experimenteren met de zogenoemde regelarme bijstand. Driehonderd deelnemers doen in Nijmegen hieraan mee.

Experimenteren

De deelnemers zijn verdeeld in drie groepen. Eén groep mag bijverdienen en de deelnemer bepaalt zelf hoe die naar werkt zoekt. Voor de tweede groep is alles hetzelfde gebleven. De derde groep krijgt intensieve begeleiding door WerkBedrijf, waarbij de deelnemer mag bijverdienen. De indeling gebeurt door loting. Radboud Universiteit onderzoekt de effecten van de proef.

Ervaringen deelnemers
Veel deelnemers geven aan dat ze ruimte krijgen door de proef. Een deelneemster vertelt: “Ik heb nu geen sollicitatieplicht. Daardoor heb ik meer tijd om zelf te experimenteren. Ik heb de stap durven zetten naar mijn eigen bedrijf. Zonder de proef had ik dit nooit aangedurfd.” Ook vinden deelnemers de intensieve begeleiding prettig. Een andere deelneemster licht toe: “Door de begeleiding krijg ik meer inzicht in mijn kwaliteiten. De coaches helpen me om verder te kijken en mijn netwerk uit te breiden. Ze begeleiden me ook met mijn cv en profiel. En ik vind het fijn om lotgenoten te spreken in de groepssessies.”

Proef met de bijstand