Proeven aan werken in de Infrasector

Donderdag 7 maart 2024

Vanochtend konden 6 werkzoekenden bij Inframensen in Oss proeven aan beroepen in de Infrasector. Dit is de sector die werk maakt van de grond-, weg-, en waterbouwprojecten. Vanuit het traject Voor-Waarts waarin Inframensen, UWV, MVO Solutions, WIL Groep en WerkBedrijf Rijk van Nijmegen samenwerken, kregen werkzoekenden de kans om echt even aan de slag te gaan. Een mooie manier om  mogelijkheden in een nieuw beroep te bekijken en te werken aan perspectief in een nieuwe baan.

Ontwikkelkansen in de infrasector

Inframensen verzorgt praktijkgerichte mbo opleidingen (niveau 1 t/m 3) in de infrasector waarmee werkzoekenden ook direct aan de slag gaan. In de infrasector zijn nu en in de toekomst veel baankansen, zowel voor starters als voor ervaren vaklieden. Dat de infrasector een sector is die moderniseert en snel ontwikkelt illustreerde Peter van Venrooij van infrabedrijf Gebr. Van Venrooij b.v. Hij sprak over ontwikkelingen in het werkveld en gaf voorbeelden van projecten. Zo kregen de werkzoekenden een beeld van werken bij een infrabedrijf en de mogelijkheden die dat biedt.  Die ontwikkelkansen in beroepen benadrukte ook Ton Antens van Inframensen. Hij nam de deelnemers mee in mogelijke beroepen en opleidingen. Van stratenmaker, vakman grond- weg- en waterbouw tot machinist grondverzet: direct aan de slag en doorleren kan in dit dynamische werkveld.

Na theorie de handen uit de mouwen

Informatie krijgen over mogelijkheden is een goede start. Het kunnen proefdraaien in het werk is nog mooier! De werkzoekenden kregen de kans om deze ochtend op kleine schaal even zelf aan de slag te gaan. Het bedienen van een graafmachine, het leggen van bestrating en het installeren van waterafvoer vanaf een kolk werd door de deelnemers enthousiast opgepakt. “Het zelf aan de slag gaan doet het altijd goed. Dat zie je ook nu weer. Daar ontstaat het enthousiasme. Het vervolgens werken in de praktijk en stap voor stap bijleren werkt!”, aldus directeur Inframensen-Zuid Peter Postma.

Van proberen naar kansen

Het proefdraaien van vandaag kan een vervolg krijgen in de praktijk. Dit kan ook voor kandidaten uit een MAP-traject als onderdeel van hun inburgering, bevestigde Inframensen op een vraag hierover. Deze kennismaking met het infrawerk smaakte voor een aantal deelnemers zeker naar meer. WerkBedrijf, UWV, MVO Solutions en WIL Groep begeleiden hen naar een nieuwe werkplek bij een infra werkgever.

 

Proeven aan werken in de Infrasector