‘2 banen in plaats van op de bank hangen’

Soms loopt je leven anders dan gedacht. En kan het gebeuren dat je als levenslustige jonge vrouw, net afgestudeerd aan de VU in Amsterdam, een ongeluk krijgt, daardoor terug moet naar je ouders en uiteindelijk in de bijstand belandt. Dit overkwam Ellis (28). Maar ze klom uit het dal en heeft nu zelfs 2 banen: als contentspecialist én als bron- en contactonderzoeker bij de GGD. “Ik ben zo blij dat ik me weer nuttig kan maken en van niemand afhankelijk ben.”

Pittige gesprekken
Ellis: “Het werk bij de GGD is pittig, maar heel waardevol. Het is mijn taak om iemand die positief test op Covid-19 daarover te informeren. En uit te leggen aan welke regels die persoon zich moet houden. De reacties zijn wisselend. Soms zijn mensen erg ongerust, geschrokken of boos. Aan mij de taak om rustig uit te leggen waarom bepaalde maatregelen gelden. En waarom het belangrijk is dat ze zich daaraan houden. Het mooie is dat bijna alle gesprekken met een glimlach worden afgesloten.”

Ongeluk met nasleep
Deze baan is voor Ellis niet vanzelfsprekend. “Ik heb communicatie- en informatiewetenschappen gestudeerd, woonde in Amsterdam, liep stage bij BNN-VARA. Een lekker leven dus. Tot ik een ongeluk kreeg en daar een zware hersenschudding aan overhield. Het herstel en de mentale nasleep duurden maanden. Ik kon niet werken en daardoor de huur niet meer betalen. Toen koos ik ervoor om tijdelijk naar mijn ouders terug te gaan. Na een poosje wilde ik weer aan het werk, ook om weer wat onafhankelijker te zijn. Maar ik had nog niet het gevoel op mijn hoofd te kunnen vertrouwen. Dus wilde ik liever met mijn handen werken. Het werd de horeca.”

Door corona in de bijstand
“Dat werk in de horeca vond ik leuk, maar na een tijdje wilde ik meer. Ik zat ook weer goed in mijn vel, dus ging op zoek naar een baan binnen de communicatiewereld. En dat lukte! Ik zou als contentspecialist aan de slag gaan. ‘Zou’ inderdaad, want ik werd aangenomen net aan het begin van de coronacrisis. En dat had grote impact op de opdrachten waaraan ik zou gaan werken. Die kwamen namelijk niet. Hoe jammer mijn nieuwe baas het ook vond, er was op dat moment geen werk voor me. Wat baalde ik! Terug naar de horeca ging natuurlijk ook niet. Daar was al helemaal geen werk meer. Uiteindelijk heb ik een bijstandsuitkering aangevraagd. Vreselijk, ik wil van niemand afhankelijk zijn, maar ik had geen keus. Pluspunt was wel dat ik hulp kreeg van WerkBedrijf bij mijn zoektocht naar werk.”

Blijf perspectief zien!
Uiteindelijk lukt het Ellis om zelf een baan te vinden. “Ik zag een vacature voor bron- en contactonderzoekers bij de GGD. Veel van mijn sterke punten herkende ik daarin: goed kunnen luisteren, communicatief, overtuigend en empathisch zijn, maar ook analytisch vermogen hebben. Dus ik reageerde. 3 pittige sollicitatierondes volgden en ik kreeg de baan. Sinds augustus werk ik er. En ben ik super blij met deze baan. Ik haal er veel voldoening uit. Het is zo belangrijk om een doel te hebben, perspectief te zien. Van op de bank hangen ga je je alleen maar treuriger voelen.”

Nóg een baan
“Weet je wat het allermooiste is? 2 weken geleden kreeg ik ineens een telefoontje, of ik nog interesse had in de baan als contentspecialist? Ze hadden nog geen volledige baan voor me, maar ik werk er nu 2 dagen in de week. Gecombineerd met 3 dagen bij de GGD, heb ik de boel dus weer lekker op de rit!”

‘2 banen in plaats van op de bank hangen’