Beschut werk(t) voor Daniël!


Vrachtwagenchauffeur worden … dé grote droom van Daniël (22). Bij Selman Transporten krijgt hij die kans, op een beschutte werkplek. Daniël heeft een indicatie ‘beschut werken’. Hiermee kan iemand met een arbeidsbeperking betaald werk doen in een aangepaste werkomgeving. Bijvoorbeeld met extra begeleiding of een aanpassing op de werkplek. Voor Daniël betekent dit dat hij structuur in zijn werk geboden krijgt en geregeld contact heeft met een jobcoach. Een aansprekend voorbeeld hoe iemand tot bloei kan komen, als hij maar op de juiste werkplek zit.

Uit de garage, in de truck
Daniël: “Ik heb het bij Selman hartstikke naar mijn zin. Hier ben ik gewoon één van de collega’s. Het gaat nu zelfs zo goed dat ik mijn jobcoach nog maar af en toe spreek. Bij mijn vorige baan in een garage had ik het niet meer zo naar mijn zin. Er zat weinig structuur in het werk en er kwamen continu vragen tussendoor. Daardoor kreeg ik mijn eigen werk niet af. Al van jongs af aan wil ik vrachtwagenchauffeur worden. De vrijheid en de mogelijkheid om zo’n groot ding te besturen spreken me aan. Via een bekende bij Selman heb ik gevraagd of ze iemand zochten, ook al had ik mijn groot rijbewijs nog niet. Samen met WerkBedrijf zijn we gaan praten en kon ik op proef komen werken.”

Op de groei
Operationeel manager René Jansen is de leidinggevende van Daniël. Met zo’n 30 chauffeurs verzorgt Selman het transport van sierteelt door het hele land. “Vacatures voor chauffeurs zijn lastig in te vullen”, vertelt René. “Het is voor ons een welkome aanvulling dat Daniël bij ons is gekomen. Hij had alleen zijn autorijbewijs, dus rijdt hij nu nog op de kleine wagen. De eerste drie maanden werkte hij hier met behoud van uitkering. Zo konden we van beide kanten kijken of het beviel. In die tijd heeft Daniël zich dubbel en dwars bewezen. We zien potentie in hem en sinds juli vorig jaar is hij bij ons in dienst. Daniël is begonnen met rijbewijs C en onlangs is hij hiervoor geslaagd. Vervolgens gaat Daniël door voor E. De theorie, waar hij het meest tegenop zag, haalde hij gelijk de eerste keer.”

Beschutte mogelijkheden
René: “Ik hou zelf helemaal niet van etiketjes. Daniël is gewoon één van ons. Dat gaat via beschut werk, maar dat zegt me eigenlijk niet zoveel. Maar eerlijk is eerlijk, het biedt wel extra mogelijkheden. Zo hebben we scholingsbudget in kunnen zetten en is er extra begeleiding door WerkBedrijf en de jobcoach. Die begeleiding is overigens steeds minder nodig, omdat het gewoon heel goed gaat. Daniël wil graag werken en nog liever de vrachtwagen op. Ik denk dat iedereen gebaat is bij een stabiele werkomgeving, maar voor Daniël geldt dat misschien nog net ietsje meer. Dat kunnen we hem hier bieden, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk regelmaat in het rooster. Daniël is nu gewend en heeft het duidelijk naar zijn zin. En we zien dat hij steeds flexibeler in zijn werk wordt.”

Niet stilstaan
Daniël: “Zeker in het begin heb ik veel aan de jobcoach gehad. Ik kan goed met haar praten, ook over privé dingen. En ze legt uit hoe ik dingen kan aanpakken. Op dit moment spreek ik mijn jobcoach maar af en toe, omdat het werk hier gewoon heel goed gaat. Ik kan lekker zelfstandig mijn ding doen, dat vind ik fijn. Nu ben ik op een punt dat ik me echt wil ontwikkelen. Ik wil vooruit en niet stilstaan. Het allerleukste hier zijn mijn collega’s, maar eigenlijk vind ik alles in mijn werk leuk. En als er een keer een minder klusje is, zie ik het heel simpel: gewoon doen.”

Op de foto: René Jansen (links) en Daniël (rechts).

Beschut werk(t) voor Daniël!
Carla-Fay  Janssen

Wil jij meer weten over de mogelijkheden van beschut werken? Neem contact op met

Carla-Fay Janssen