Een succesvolle snelweg naar werk

WerkBedrijf bemiddelt, begeleidt en ontwikkelt mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt naar werk. Dit doen we op verschillende manieren, altijd afgestemd op wat de werkzoekende nodig heeft. Soms werken we samen met gespecialiseerde organisaties. Zo bieden we met Peijnenburg Re-integratie een versneld traject naar werk aan.

Met talent aan de slag
Simone Verzijl, regiomanager bij Peijnenburg, legt uit: “Het is een intensief een-op-een coachingstraject van 6 maanden. We brengen eerst interesses en kwaliteiten van deelnemers in kaart. Die koppelen we aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Daarna gaan ze op meerdere plekken werkervaring opdoen.” En dat werkt: bijna alle deelnemers hebben nu een baan!

Blik op de toekomst
Simone: “Elke deelnemer heeft gedurende het hele traject wekelijks contact met een vaste coach. In deze contacten staat persoonlijke aandacht en maatwerk centraal. Na de intake nemen we diverse testen af. Welke interesses en kwaliteiten heeft iemand, waar krijgt die energie van? Dan gaan we kijken welke soorten werk en banen daarbij passen. Natuurlijk houden we rekening met de achtergrond van deelnemers, maar we kijken vooral naar de toekomst.”

Werken zonder druk
Op basis van het profiel van een deelnemer gaat Peijnenburg op zoek naar passende werkervaringsplekken. “Deelnemers gaan vier weken lang een aantal dagen per week bij een werkgever aan de slag. En dat bij twee of drie verschillende werkgevers. Zo kunnen deelnemers echt ervaren welk werk bij ze past. Ook als het een andere richting of een ander niveau is dan ze gewend zijn. Het traject geeft ze een realistisch beeld van hun mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt.”

Dankbare deelnemers
Bijna alle deelnemers hebben hun traject succesvol afgesloten. Sommigen zijn aan de slag gegaan bij een werkgever waar ze ervaring hebben opgedaan. Anderen gaan een opleiding volgen of worden door WerkBedrijf verder bemiddeld. Maar nu met een duidelijk profiel én werkervaring op zak. Simone hoort vaak van deelnemers dat ze dankbaar zijn voor de kansen die ze hebben gekregen, maar zegt ze: “Ze hebben het echt zélf gedaan!”

Kans krijgen en grijpen
Een van de eerdere deelnemers aan het traject is Miekel (60). Jarenlang werkte hij bij UWV, het laatst als consulent WSW. Door beëindiging van het project kwam hij thuis te zitten. Ook liet zijn gezondheid te wensen over. Miekel: “Ik kwam van ver toen mijn consulent dit traject met me besprak. Ik twijfelde of dit voor mij de manier was om mijn doel, een betaalde baan, te bereiken. Maar het was een kans, en die heb ik gegrepen.” Miekel werkt nu als casemanager ziekteverzuim bij een Arbodienst. Precies de functie die als best passend uit de koker kwam. “Deze functie sluit goed aan bij mijn werkervaring en mijn kwaliteiten. Daarop heb ik me helemaal gericht.”

Proberen, solliciteren, realiseren
“Tijdens het traject heb ik werkervaring op kunnen doen als casemanager. Door mantelzorgtaken kwam het daarna een tijd stil te liggen. Maar gelukkig kon ik het weer oppakken en zijn we op zoek gegaan naar een betaalde baan als casemanager. Vanuit het netwerk van Peijnenburg kon ik solliciteren op mijn huidige baan. Ook daarbij heeft mijn coach Simone me geholpen. Het was ten slotte al heel wat jaren geleden dat ik gesolliciteerd had. Het mooie is dat het in het sollicitatiegesprek niet ging over het gat in mijn cv. Maar juist over wat ik wel heb gedaan en doe. Over de universitaire studie die ik afrondde en mijn succesvolle blog ‘Wijn uit Bourgogne’. Na het gesprek heb ik twee maanden proefgedraaid. Dat beviel van beide kanten, dus daarna heb ik een contract gekregen.”

Weer betaald meetellen
“Ik kon mij steeds moeilijker voorstellen weer aan het werk te gaan. Maar ik ben dankbaar dat het toch gelukt is. Het zijn de kleine dingen die je laten voelen dat je weer meetelt. Een praatje bij de koffieautomaat. Collega’s die je een fijn weekend wensen. Het was voor mij de basis om weer een betaalde baan te vinden. Natuurlijk spelen ook geluk en toeval mee. Maar het komt je niet aanwaaien als je thuis op de bank blijft zitten.”

Yvette Reintjes en Ingrid Schepens, consulenten bij WerkBedrijf: “Wij zijn heel blij met de resultaten van onze samenwerking met Peijnenburg. De intensieve coaching is een aanvulling op onze dienstverlening. WerkBedrijf zet het vooral in als er nog geen duidelijk beeld is van wat iemand wil of kan. Wij zijn heel enthousiast over de resultaten. Al flink wat deelnemers zijn hierdoor aan het werk. Is dit nog niet gelukt, dan helpt het duidelijke profiel om samen verder te zoeken naar een passende werkplek. En net zo belangrijk: de deelnemers hebben meer inzicht en zelfvertrouwen gekregen. Daar hebben ze hun hele leven wat aan.”

Een succesvolle snelweg naar werk
Ingrid  Schepens

Wil je meer weten over de TalentenExpeditie? Neem dan contact op met

Ingrid Schepens