Bij SMB Willems krijgt iedereen een kans


Schoonmaakorganisatie SMB Willems werkt al jaren intensief samen met WerkBedrijf Rijk van Nijmegen. “We hebben een grote groep medewerkers uit de sociale werkvoorziening (SW) in dienst”, vertelt rayonmanager Angelique ten Westenend. “Zij werken op basis van groepsdetachering vanuit WerkBedrijf. De laatste jaren ligt het accent in de samenwerking steeds meer op het zelf in loondienst nemen van werkzoekenden vanuit de Participatiewet. We doen dit om hen een duurzame plek te geven op de arbeidsmarkt.” De samenwerking tussen SMB Willems en WerkBedrijf werpt z’n vruchten af.

Angelique: “In april hebben we één van onze medewerkers een vaste aanstelling gegeven na een periode van 27 jaar in de bijstand. Daar doen we het voor. En naast haar is er onlangs weer iemand vanuit de Participatiewet gestart. Echt super, die samenwerking. Ik ben daar zo trots op!”

“Ik werk sinds 2015 bij SMB Willems. Ik ben begonnen als voordame. Sinds iets langer dan een jaar ben ik rayonmanager. Ook stuur ik nog vrijwel elke ochtend een schoonmaakploeg aan. Wij zijn trots op de grote groep SW-medewerkers die bij ons aan het werk is. Het zijn loyale collega’s met een sterke motivatie. Ze willen graag laten zien dat ze, ondanks hun arbeidsbeperking, heel goed in staat zijn te werken. De begeleiding doen we zelf. En als het nodig is, dan kunnen we altijd terugvallen op de werkcoaches en consulenten van WerkBedrijf. Met hen hebben we intensief contact en kunnen we snel schakelen.”

Samen werken aan een duurzame match
“Wij vinden het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een eerlijke kans te geven. Om werkzoekenden uit de Participatiewet bij ons te kunnen plaatsen, heb ik een kort lijntje met onze consulent van WerkBedrijf, Richard Huys. Omdat we elkaar regelmatig spreken en zien, kunnen we snel schakelen. Richard weet wie we het beste op een bepaalde locatie kunnen plaatsen.” Richard: “Iedereen is anders. Daarom levert WerkBedrijf maatwerk. Wij kijken naar wat de werkgever én de werkzoekende nodig heeft. Zo werken we samen toe naar een duurzame match.”

Goed werkgeverschap
Angelique: “We bieden potentiële medewerkers altijd eerst een proefperiode van twee weken. Zij lopen dan mee met een schoonmaakploeg. We zien deze periode als een leerwerktraject. Zo kunnen ze kijken wat het werk inhoudt en of het echt iets voor ze is. En het biedt mij de mogelijkheid om te kijken wie iemand is en wat iemand kan. Zo is elke werkdag heel vroeg opstaan niet voor iedereen weggelegd. Bij SMB krijgen medewerkers eerst altijd een 7-maanden-contract. Bij goed functioneren volgt daarna meteen een vast contract. We doen dit omdat we het belangrijk vinden om onze medewerkers de waardering te geven die zij verdienen.” 

Begeleiding en nazorg
Richard: “Vooral als een nieuwe medewerker net is begonnen, blijf ik op de achtergrond aanwezig. Ik vind die nazorg belangrijk omdat ik samen met een werkzoekende een avontuur aanga. Ze weten dat als er iets is, of als ze ergens mee zitten, dat ze me dan altijd kunnen bellen. Dan maak ik tijd en dan kom ik. Dat geldt ook voor Angelique. Die vertrouwensband is gegroeid en ik denk dat dát heel belangrijk is.”

Bij SMB Willems krijgt iedereen een kans