Dylano ontvangt mbo praktijkverklaring via de Praktijkleerroute


Hele dagen op school zitten om een vak te leren? Dat bleek niks voor Dylano. Hij liep vast op school en is na het voortgezet speciaal onderwijs gaan werken bij Scala, een bedrijf in de logistiek. Eenmaal aan de slag wilde Dylano zijn vakkennis verbreden. De Praktijkleerroute bleek voor hem een passende manier om te kunnen leren in de praktijk én een erkende mbo-verklaring te behalen. Vorige week nam Dylano - als eerste kandidaat van WerkBedrijf - zijn Praktijkverklaring (assistent) logistiek medewerker via de Praktijkleerroute in ontvangst.

Wat is de Praktijkleerroute?
Om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten voor mensen zonder startkwalificatie, is afgelopen schooljaar in de regio Rijk van Nijmegen de Praktijkleerroute van start gegaan. Er is immers veel vraag naar praktisch geschoolden in onze regio en de Praktijkleerroute speelt daarop in met de ontwikkeling van talent. Zo kunnen werkenden of werkzoekenden, zonder startkwalificatie, alsnog een landelijke erkenning in de vorm van een praktijkverklaring behalen.

Hoe werkt de Praktijkleerroute?
Eigenlijk zegt de naam het al: een vorm van scholing door te leren in de praktijk. Op basis van de vraag van het leerbedrijf en de persoonlijke mogelijkheden, gaat de deelnemer onder begeleiding van een praktijkopleider en -begeleider aan de slag met bestaande delen van een mbo-opleiding. Dit vindt plaats op de werkvloer van een SBB-erkend leerbedrijf, de deelnemer volgt geen lessen en doet geen examen. Na afronding ontvangt de deelnemer een praktijkverklaring met daarop de geleerde werkprocessen. 

Samenwerking
WerkBedrijf voert de Praktijkleerroute niet alleen uit, maar doet dat samen met het Leerwerkloket, UWV, ROC Nijmegen, Yuverta en diverse werkgevers. Alle partijen streven naar een inclusieve arbeidsmarkt, leven lang ontwikkelen en benutten van talent in de regio.

In het bijzijn van zijn trotse ouders, collega’s, zijn begeleider Harold Heuting vanuit Scala, Danny Hajema vanuit ROC Nijmegen en consulenten Liza Breunisse en Bertjan Heijting nam Dylano zijn praktijkverklaring in ontvangst. Namens WerkBedrijf van harte gefeliciteerd, Dylano!

Dylano ontvangt mbo praktijkverklaring via de Praktijkleerroute
Robert  Vermeij
Praktijkleren iets voor jou? Neem dan contact op met
Robert Vermeij