Een vast contract voor Barista Joep bij restaurant Tati

Joep (33) stond in de bloei van zijn leven. Maar na zijn studie liep hij vast bij zijn eerste werkgever. Hij belandde in de bijstand en verhuisde terug naar Nijmegen. Langzaam krabbelde hij weer op en ontdekte hij zijn liefde voor het koffievak. De barista training gaf hem weer perspectief. Joep behaalde zijn barista-papieren en vond een baan bij restaurant Tati. Inmiddels mét een vast contract op zak. Daar maakt hij als barista dagelijks de lekkerste koffies voor de gasten.

Op en af
Toen Joep nog in de bijstand zat, ging het op en af. Joep: “Het uitzicht was een beetje kwijt. Ik was soms depressief. Het leek alsof het nergens naartoe ging.” Toen hij twee jaar geleden naar Nijmegen verhuisde, werd hij door de gemeente aangemeld bij WerkBedrijf. In het begin had ik er geen vertrouwen in. In het verleden heb ik daar niet zulke goede ervaringen mee gehad. Maar al snel merkte ik dat ik in de actiestand werd gezet. Zo heb ik met meerdere consulenten van WerkBedrijf gesprekken gevoerd over baankansen. Eerst dacht ik eraan om aan de slag te gaan in de ICT. Dat was het toch niet. Toen ontdekte ik de horeca.”

Meeloopdagen en belastbaarheid ontdekken
Via WerkBedrijf greep Joep de kans om bij een aantal horecabedrijven mee te lopen. Zo kon hij ontdekken welke soort horeca-zaak bij hem past. Joep: “Zo kwam ik kijken bij Tati. Ik voelde me al gauw op mijn gemak. En het werd mij al snel duidelijk dat ik hier wilde werken.” Op het begin was het even aftasten hoeveel uur Joep inzetbaar was. Zijn energielevel was nog niet op peil. Daarom ging hij eerst aan de slag met een proefplaatsing. Dat is werken met behoud van uitkering. Hierdoor kreeg Joep de ruimte om rustig weer wat uren te maken.

Aan de slag als barista
“Een goede koffie kunnen zetten is heel belangrijk in mijn werk. Via WerkBedrijf kreeg ik de kans om twee barista opleidingen te kunnen volgen: de basiscursus en de intermediate cursus. Dat was hartstikke tof! Tijdens deze cursussen ontdekte ik alles wat er bij koffie komt kijken. Ik leerde over de herkomst, het productieproces en de basistechnieken. En hoe je goede latte art kunt maken. Ik gebruik die kennis elke dag op mijn werk. Daar maak ik onder andere de koffies voor de gasten.”

Weer happy
“Het leukste aan mijn werk? Mensen vrolijk maken. Als de gasten blij zijn, dan ben ik ook blij. En ik vind koffie zetten hartstikke leuk om te doen. Daarnaast ben ik heel blij dat ik niet afhankelijk meer ben van de uitkering. Ik trek me niet heel veel aan van wat mensen van me vinden. Maar toch vond ik het nooit fijn als iemand vroeg “Wat doe je nu?”. Het voelt goed dat ik nu weer een antwoord kan geven. Dat ik weer lekker aan de slag ben. En weer iets doe waar ik happy van wordt. Want dat is het belangrijkste!”

Ook barista worden?
Wil jij, net als Joep, een echte barista worden? Volg dan ook de driedaagse barista training van Dutch Coffee 
Academy. Je leert alles over het vak. En je ervaart hoe het is om als barista te werken. Aan het eind ontvang je een erkend barista certificaat. Meer weten of aanmelden? Stuur een e-mail naar: horeca@wbrn.nl.

Een vast contract voor Barista Joep bij restaurant Tati