Kelsey: Manga tekenen als redmiddel

Tekenen. Voor Kelsey (24) dé manier om even in haar eigen fantasiewereld te zijn. Een wereld waarin alles kan en mag. Even weg van zich rot en minderwaardig voelen. Mangafiguren (Japanse stripfiguren) zijn haar grote favoriet. Kelsey: “Mangafiguren stralen kracht uit. Dat vind ik er zo mooi aan. Ik teken nu vooral bestaande figuren na. Uiteindelijk wil ik door veel oefenen mijn eigen figuur ontwerpen.” 

In haar jeugd en op school heeft Kelsey veel negatieve ervaringen gehad. Zo werd ze vaak gepest. De gevolgen daarvan ervaart Kelsey nog iedere dag, “Ik heb de opleiding Bloem, groen en styling gedaan. Ook daar werd ik veel gepest. Daarna heb ik een tussenjaar ingelast, om wat rust te krijgen en weer tot mezelf te komen. Dat hielp wel, maar toen ik vervolgens met de bbl-opleiding Detailhandel startte, kwam alles weer in volle hevigheid terug. De werkdruk was te hoog, er werd te veel van me gevraagd. Ik voelde me depressief."

Stappen maken
Via de huisarts zijn er balletjes gaan rollen. Kelsey krijgt begeleiding bij het werken aan haar zelfbeeld en werd aangemeld voor dagbesteding. “Ik ga naar de jongereninloop, ik volg naai- en tekenles en ik heb een wandelmaatje. Het is fijn om bezig te zijn, zonder dat er prestaties van je verlangd worden. De positieve contacten helpen me om mensen te leren vertrouwen. En ik weet nu dat het niet erg is om hulp te vragen.”

De toekomst
“Gelukkig voel ik me nu langzaamaan wat beter. Ik ben minder moe, geestelijk en fysiek. Ik merk dat ook omdat ik weer veel zin heb om te tekenen. Dat doe ik vooral als ik in een goede mood ben. Een helder beeld van mijn toekomst heb ik nog niet. Ik probeer stapje voor stapje duidelijk te krijgen wat ik wil en kan. WerkBedrijf helpt me daarbij. Doel voor nu is dat ik op een positieve manier naar mezelf ga kijken en onthoud dat het niet erg is om hulp te vragen. Over 5 jaar? Dan hoop ik een goede baan te hebben, een eigen appartement, misschien een relatie. Het allerbelangrijkste voor mij is dat ik mensen om me heen heb die me accepteren en dat ik helemaal mezelf kan zijn."


Kelsey: Manga tekenen als  redmiddel