“Etiketten plakken we op flessen, niet op mensen”


Levensmiddelengroothandel Van Altena in Wijchen is een echt familiebedrijf met hart voor haar klanten én medewerkers. Het bedrijf levert een uitgebreid food en non-food assortiment aan o.a. bedrijfs- en sportkantines, cafetaria's en horecagelegenheden. Wesley van Altena (28) is inmiddels de 4e generatie die werkzaam is in het bedrijf. “Dat we een familiebedrijf zijn, voel je in alles. In de goede sfeer, het informele karakter en de bereidheid om elkaar te helpen. We vinden dat iedereen een kans moet krijgen, daarom werken we veel samen met scholen waaronder het Pro College. Ook werken hier 6 medewerkers via WerkBedrijf. Ieder met hun eigen achtergrond, verhaal en talent.”

Sleutel tot succes
Van Altena is de afgelopen jaren hard gegroeid, mede door een overname. Wesley: “Tot nu toe krijgen we onze vacatures goed ingevuld. Hoe dat komt weet ik niet precies. Waarschijnlijk door onze goede naam en de werksfeer. Bij nieuwe medewerkers kijken we vooral naar inzet, enthousiasme en motivatie. Dat geeft ons de energie om mensen op te leiden op de werkvloer. Voor ons is iedereen gelijk, van orderpicker tot directie. We behandelen onze medewerkers zoals we onze klanten behandelen. Zonder hen zijn we immers nergens.”

Vertrouwen groeit
De medewerkers die via WerkBedrijf bij Van Altena zijn begonnen, werken als orderpicker en bijrijder. ‘’Onze consulent van WerkBedrijf kent ons heel goed. Daardoor weet ze telkens weer de juiste medewerkers voor te stellen. Het zijn harde werkers en zijn erg loyaal. We kijken waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden en hoe we het werk voor hen prettig kunnen inrichten. Het kost tijd om een vertrouwensband op te bouwen. Op de werkvloer hebben we altijd een collega die als direct aanspreekpunt fungeert. Door de deuren altijd open te zetten en te stimuleren dat medewerkers met vragen naar ons toe komen, groeit het vertrouwen. Als het vertrouwen er is, gaat de rest vanzelf‘’, vertelt Wesley.

Werk is belangrijk
Door de juiste aanpak is er veel mogelijk. Wesley legt uit: “We zien hoe belangrijk werk is voor mensen. We zorgen ervoor dat we afwisselend werk aanbieden en dat het takenpakket in overzichtelijke stappen wordt verdeeld. Het is fijn dat WerkBedrijf ook betrokken is bij de begeleiding, zodat we goed weten wat iemand nodig heeft. Verder is het belangrijk dat we geregeld even checken hoe het met iemand gaat. Ze krijgen bij ons ruimte, vertrouwen en begeleiding. Dat ze zich hierdoor zo ontplooien, is voor ons mooi om te zien.”

Beschut werken
Wesley werkte in zijn vorige baan al veel met mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. “Die ervaring heeft me wel gevormd ja. Ik leerde om geen etiketten te plakken op mensen. Ik ging daarom ook graag in op de vraag van WerkBedrijf om een beschutte werkplek te bieden. Beschut werk is werk in een beschermende werkomgeving onder aangepaste omstandigheden. Al snel zag ik dat we veel van de benodigde begeleiding al aanboden. Na een proefplaatsing bleek de medewerker hier goed op zijn plaats. Hij vindt het gezellig en gemoedelijk. We passen onze manier van communiceren aan en zorgen nog meer dan anders voor vaste routines. Ik vertrouw erop dat ook hij bij ons in eigen tempo kan groeien.”

“Etiketten plakken we op flessen, niet op mensen”