Sanja: Op weg naar de top

Een bijna onmogelijk pad vol hindernissen. Zo tekende Sanja (24) op haar dieptepunt haar weg naar geluk. Door dit vast te leggen in een tekening gaf ze uiting aan haar gevoelens. In tekeningen kon ze haar emoties kwijt. Nu, een paar jaar later, gaat het beter met haar. Als ervaringsdeskundige zet ze haar ervaringen in om anderen te helpen. Sanja tekent nauwelijks meer, ze kan haar creativiteit nu helemaal kwijt in muziek.

Depressie
Sanja: “Al van jongs af aan kamp ik met depressieve gevoelens. Ik was een gevoelig kind met een rijke gevoelswereld en overgevoelig voor prikkels. Op school voelde ik me een buitenbeentje. Ik heb uiteindelijk mijn diploma weten te behalen. Dat ging wel ten koste van mijn mentale gezondheid. In het tussenjaar dat volgde werd het eigenlijk alleen maar erger. Alles kwam eruit, ik had een depressie en een burn-out.”

Dagbesteding helpt
“Ik twijfelde over mijn studiekeuze. Ik overwoog zo ongeveer iedere creatieve opleiding in de omgeving, maar nergens voelde het goed. Vooral de prestatiedruk schrok me af. Ik was bang dat ik mijn hobby zou verpesten. Bij het grafisch lyceum werd ik afgewezen, maar zij adviseerde mij dagbesteding bij het atelier van UNIT Academie. Daar ging ik twee jaar lang naar toe. Soms met tegenzin, want mijn verloren passie voor tekenen vond ik ook daar niet terug. Maar het hielp me wel om weer structuur en ritme te krijgen, fijne mensen te ontmoeten en positieve ervaringen op te doen. Ik verhuisde naar Nijmegen en kwam terecht bij WerkBedrijf. Via WerkBedrijf startte ik met de TalentenExpeditie om meer inzicht te krijgen in mijn mogelijkheden en wat ik nou eigenlijk wilde."

Boven op de berg
“De tekening bij mijn verhaal maakte ik voordat ik met de dagbesteding begon. Ik voelde me toen zo hopeloos. Ik zag het leven als een onmogelijk parcours en dacht dat ik die top nooit ging bereiken. Hoe anders is dat nu. Voor mijn gevoel sta ik nu boven op die berg. Niet de hele dag misschien, maar in de basis is het oké. Alsof niet alles meer zo hard binnenkomt de hele dag. Verschillende therapieën en coaching hebben me daarbij geholpen."

Nuttige ervaring
“Het traject dat ik inging bij WerkBedrijf hielp me richting te geven aan mijn toekomst. Langzaam werd het duidelijk: ik wilde graag met jongeren werken, ze helpen door een luisterend oor en houvast te bieden. Dat doe ik nu als ervaringsdeskundige bij de jongerenStip en het JongerenLab. Nu helaas nog op vrijwillige basis, maar ik hoop hier ooit betaald werk in te vinden. Tekenen doe ik eigenlijk nauwelijks meer. Mijn gevoelens en expressie leg ik nu helemaal in muziek. Als ik gitaar of ukelele speel, ben ik even helemaal ontspannen en weg uit mijn hoofd. En dat is heerlijk, zeker als je hoofd altijd maar ‘aan’ staat.”

Sanja: Op weg naar de top