"Werken bij NeD Tax voelt als een warm bad.”

Duitse klanten, Duitse correspondentie, Duitse facturen. NeD Tax geeft fiscaal-juridisch advies aan Nederlandse bedrijven die ook in Duitsland ondernemen en vice versa. Niet vreemd dus, dat beheersing van de Duitse taal een eis is in hun vacatures. Maar wat als WerkBedrijf met de perfecte sollicitant komt, die alles in huis heeft, maar geen woord Duits spreekt? Petra Hendriks, hr-manager bij NeD Tax: ”Natuurlijk zijn we in gesprek gegaan. Al in het eerste gesprek waren we heel enthousiast. Beheersing van de Duitse taal is belangrijk in de communicatie met onze klanten. Maar in het geval van Eliza (niet haar echte naam* – red.) wogen haar kwaliteiten en persoonlijkheid zwaarder in onze keuze. Het ontbreken van kennis van de Duitse taal had geen directe invloed op het uitvoeren van haar werkzaamheden. En Eliza stond ervoor open om Duits te leren. Dus is ze aangenomen en daar hebben we geen seconde spijt van.” 

Petra: “Voor mij is het belangrijkste dat iemand hier past, echt zichzelf kan zijn. Dat gevoel had ik bij Eliza direct. Al in het eerste gesprek was ze open en eerlijk. Ik wist gelijk: zij past hier tussen de collega’s. De eerste twee maanden werkte ze in een proefplaatsing, met behoud van haar uitkering dus. Zo konden we allebei kijken of het werkte voor ons.” Eliza: “Op mijn eerste dag wist ik al dat ik hier wilde blijven. Ik voelde me gelijk thuis. Ze vroegen bijvoorbeeld de eerste dag al om samen te lunchen. Voor hen vanzelfsprekend, maar ik heb het eerder heel anders meegemaakt. Het zorgde ervoor dat ik me heel welkom voelde.”

Duits kun je leren 
Eliza: “Als financieel medewerker boek ik mutaties in en bereid ik jaarstukken voor. Het is leuk werk. Ik vind het fijn dat ik de kennis uit mijn opleidingen in de praktijk kan gebruiken. Mijn collega’s zijn altijd bereid dingen uit te leggen. Ook als ik iets voor een tweede keer vraag, vindt niemand dat raar of vervelend. Dat geeft vertrouwen. Het klinkt misschien overdreven, maar eigenlijk is alles hier goed. Dingen zijn goed geregeld, het kantoor is mooi, de reisafstand en werktijden fijn en de collega’s leuk. En het Duits? Dat blijkt geen probleem. Ik leer steeds meer Duitse woorden. Sommige zie ik telkens terug op facturen bijvoorbeeld en dan zoek ik ze op. Ook kan ik deelnemen aan de Duitse les die hier bij NeD Tax wordt gegeven.”

Baan bij NeD Tax
Eliza: “Ik heb al eerder banen gehad in Nederland, maar dat waren geen positieve ervaringen. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en ben in contact gekomen met WerkBedrijf. Via de consulent werd een vacature van NeD Tax onder mijn aandacht gebracht. Zelf had ik nooit op deze vacature gereageerd, omdat ik geen Duits spreek en ze dat wel vroegen. Gelukkig heeft mijn consulent me hier toch voorgesteld. Want nu ga ik elke ochtend met plezier naar mijn werk.” 

*Om privéredenen wil Eliza in dit interview niet haar echte naam gebruiken.

Op de foto: Petra Hendriks

"Werken bij NeD Tax voelt als een warm bad.”