"Ik heb altijd iets meer medewerkers dan nodig’’

Personeelskrapte vóór zijn. Dat is de insteek van Danielle Schouten, eigenaresse van HEMA Wijchen. Samen met haar man Rolf exploiteert ze de HEMA-vestigingen in Wijchen en Grave. Danielle: “Medewerkers vinden is voor ons gelukkig zelden een probleem geweest. Maar in coronatijd hebben een aantal vaste medewerkers voor een andere baan gekozen. Heel begrijpelijk, maar toen de winkel weer volledig open mocht, zaten we te krap in het personeel. Toen besloot ik: dat nooit meer.”

Doorlopend werven
Danielle: “We werven doorlopend nieuwe medewerkers. Ik heb eigenlijk altijd iets meer medewerkers dan nodig. Daardoor kan ik ziekte of verloop zonder problemen opvangen. We zijn in de gelukkige omstandigheid dat de werving goed lukt. We hebben een goede naam in Wijchen, er zijn voldoende mensen die hier willen werken. Sinds de verbouwing is onze uitstraling wat jeugdiger. Dat zorgt ook dat we als werkgever nu meer jongeren aanspreken.”

Werken met plezier
“Bij het personeelsbeleid kijk ik niet naar iemands opleiding of achtergrond. Betrouwbaarheid en klantvriendelijkheid zijn veel belangrijker. Het is juist mooi als onze werkvloer een afspiegeling is van de maatschappij. We staan open voor iedereen‘’, vertelt Danielle. “Wij zorgen goed voor onze medewerkers. Natuurlijk wordt er hard gewerkt, maar ik wil niet dat medewerkers onnodig veel druk ervaren. Dat is niet goed voor hen en uiteindelijk ook niet voor de winkel. Collega’s die hier met plezier werken, stralen dat ook uit naar onze klanten.”

Structuur en duidelijke taken
Een van de medewerkers werkt via WerkBedrijf Rijk van Nijmegen bij HEMA. Danielle legt uit: ‘’We zijn bewust in een rustige periode gestart, zodat we de begeleiding konden borgen. De teamleider zorgt voor de dagelijkse begeleiding op de werkvloer. Structuur en duidelijke taken zijn voor hem heel belangrijk. Dat voorkomt onrust en zorgt dat hij zijn werk goed kan doen. De collega’s en klanten lopen weg met hem. En zelf heeft hij het zo goed naar zijn zin, dat hij zelfs op vrije dagen wil komen werken. We zien hem groeien en dat is voor ons de grootste beloning.”

"Ik heb altijd iets meer medewerkers dan nodig’’