‘Geef statushouders regie over hun eigen toekomst’

Dinsdagavond 21 januari vond een Meetup plaats van het VPRO-programma Tegenlicht. O.a. hoogleraar migratierecht aan de Radboud Universiteit Tesseltje de Lange en WerkBedrijf-consulent Ammar Selman gingen in gesprek over het thema ‘Matchmakers in migratie’. Vooraf werd de inspirerende documentaire getoond over yoghurtmaker Hamdi Ulukaya. Deze Turks-Koerdische Amerikaan laat zien wat er gebeurt wanneer we migranten niet als probleem zien, maar als oplossing. Ammar herkent veel in de documentaire: “We moeten in kansen gaan denken. Nu moet iemand vaak precies in het profiel passen. Kunnen we niet beter het profiel aanpassen aan zijn of haar kwaliteiten, ook als de taalbeheersing bijvoorbeeld nog niet voldoende is?”  

Mooi voorbeeld
Het doel van de Tegenlicht Meetup was om met de gasten en het publiek in gesprek te gaan over een andere kijk op migratie en arbeidsvraagstukken. De documentaire laat een inspirerend voorbeeld zien van een ondernemer die human capital op nummer 1 heeft staan en het maken van winst daaraan ondergeschikt maakt. Dertig procent van het personeel bestaat uit vluchtelingen en migranten, bijna allemaal uit de directe omgeving. Ammar: “Het is echt een mooi voorbeeld van iemand die in mensen gelooft. Hij kijkt niet naar wat iemand (nog) niet kan maar juist naar zijn kwaliteiten. Hij bewijst dat als mensen zich gezien voelen, ze zich ontwikkelen en groeien. Zo bouwen ze aan hun zelfvertrouwen, hun vaardigheden, hun toekomst en de lokale economie profiteert daarvan mee.” 

Taalproblemen
Ammar: “In mijn werk begeleid ik statushouders in hun weg naar werk. Ik zie dus dagelijks hoe ons huidige systeem is gebaseerd op regeltjes en wetten. En dat we vooral kijken naar de uitdagingen en problemen. Neem bijvoorbeeld de taal. Voor velen is het lastig om dat snel onder de knie te krijgen. Om die reden kunnen ze vaak nog niet aan het werk. Bij het bedrijf in de documentaire gingen werk en taallessen hand in hand. Al het geleerde werd direct in de praktijk toegepast en men leerde zo sneller en makkelijker de taal. Dat zijn inzichten die ik meeneem in mijn werk. Want ik denk dat wij veel meer kunnen bieden als we niet zo focussen op regels, maar op mogelijkheden en maatwerk. Wat heeft iemand nodig om het werk goed te kunnen doen? Maar ook wat heeft de ondernemer nodig om hem die werkplek te kunnen bieden? Want zonder gemotiveerde ondernemers kunnen we niets.”

Krachtige mensen
Ammar: “Wat we niet moeten vergeten is de rol van de statushouder zelf. Ik zie nogal eens dat statushouders omringd worden door mensen, die allemaal weten wat het beste voor hen is. Met de beste bedoelingen, maar het gaat over hún toekomst. Het zijn krachtige mensen, ze zijn niet zielig. Met de juiste stimulans en begeleiding zijn zij vaak prima in staat zelf initiatief te nemen en regie te pakken over hun leven. En dat is waar we volgens mij naar toe moeten.”

Nieuwsgierig geworden naar de documentaire? U kunt hem hier bekijken.   

‘Geef statushouders regie over hun eigen toekomst’
Ammar  Selman

Wilt u als ondernemer eens in gesprek over dit onderwerp?

Ammar Selman