Het wérkt zonder ervaring!


“Ik ben dringend op zoek naar een ervaren autotechnicus.” Met die vraag klopte Thijs de Baaij, eigenaar van Autobedrijf De Baaij, aan bij WerkBedrijf. Maar werkfitte medewerkers met technische ervaring zijn schaars, ook bij WerkBedrijf. We stelden Rêzan (35) voor. Gemotiveerd, affiniteit met techniek, maar… geen ervaring in de autotechniek. Thijs besloot het, zonder hoge verwachtingen, te proberen. “We lieten Rêzan een week meedraaien, zodat we van beide kanten konden kijken of het beviel. En Rêzan overtrof onze verwachtingen. We hadden een natuurtalent in huis gehaald! Hij werkt nu driekwart jaar bij ons en is ook gestart met de opleiding tot autotechnicus. Wat zijn wij blij dat we verder hebben gekeken dan precies passende werkervaring!”
 

Nieuwe start
Thijs: “Vooraf was ik sceptisch. Het is hier altijd druk, dus zouden we wel voldoende begeleiding kunnen bieden? En zou de taal een probleem opleveren? Al in de eerste week zag ik dat het goed zat met Rêzan. We legden hem één keer iets uit en hij pakte het gelijk op. Hij wil graag leren en werkt hard. Ook in het team klikte het direct. Rêzan is sympathiek en je gunt hem echt dat dit slaagt. Ik probeerde me voor te stellen hoe het zou zijn om in een vreemd land helemaal opnieuw te moeten beginnen. Dan hoop je zelf toch ook dat iemand je een kans geeft?!” 

Hecht team
“Rêzan is intussen helemaal een van ons. Hij doet lekker z’n ding, is de rustige factor in ons team. En als hij iets niet weet, komt hij het gewoon vragen. Vanaf het begin hebben we gezorgd voor een vast aanspreekpunt op de werkvloer. Dat geeft duidelijkheid en rust. In het begin hebben we Rêzans verhaal in grote lijnen verteld aan de collega’s. Samen met zijn positieve houding en fijne persoonlijkheid zorgt dat ervoor dat alle collega’s gedreven zijn om er een succes van te maken.” 

Vak verandert 
Autobedrijf De Baaij is een begrip in Nijmegen. Klanten kunnen er terecht voor auto-onderhoud, occasions en autolease. Thijs werkt er zelf al sinds zijn 16e en nam 13 jaar geleden de zaak over. Nu heeft De Baaij 10 medewerkers, waarvan 5 in de werkplaats. Thijs: “Gemotiveerd en ervaren personeel is tegenwoordig bijna niet te vinden. Daar maak ik me wel zorgen over. Zeker omdat steeds minder jongeren kiezen voor de autotechniek. Het vak is ontzettend veranderd de afgelopen jaren. Vroeger was het vooral sleutelen, nu moet je ook veel kennis hebben van elektronica. Ik ben dus erg zuinig op mijn personeel. Als het mij goed gaat, gaat het hun ook goed.” 

Praktijk + theorie = 3 
Thijs: “Ik investeer graag in mensen die laten zien dat ze het in zich hebben. Rêzan doet het super en wil graag leren. Hij is dan ook gestart met de BBL opleiding tot autotechnicus. Met zijn handen kan hij het eigenlijk al, nu leert hij ook de theorie erachter. Ik ben blij dat ik als werkgever Rêzan deze mogelijkheden kan bieden. Dat het voor ons allemaal zó goed werkt, had ik vooraf niet durven dromen.” 

Op de foto: Thijs (links) en Rêzan (rechts)

Het wérkt zonder ervaring!