‘Het werktempo, de wil om te werken en de hoge kwaliteit zijn echt opvallend.’

Steeds meer medewerkers met een Wsw-indicatie werken buiten het SW-bedrijf. Ook bij WerkBedrijf Rijk van Nijmegen is dat het geval. Het grootste deel van de SW-medewerkers detacheert WerkBedrijf bij allerlei bedrijven en instellingen, individueel of als groep. Een mooi voorbeeld daarvan is de groep die aan de slag is bij BlueView Noviomagum.     

Op 1 oktober 2018 opende BlueView Noviomagum haar deuren binnen het WerkBedrijf-pand aan de Boekweitweg. BlueView verzorgt productie- en montagewerk voor grote internationale bedrijven, maar ook voor kleinere opdrachtgevers. De medewerkers zijn mensen met een arbeidsbeperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt en vallen allemaal onder de participatiewet. BlueView nam het productieproces en de betreffende SW-medewerkers van WerkBedrijf over via een groepsdetachering. Een mooie bundeling van krachten, maar voor de ongeveer 30 medewerkers best een spannende overgang. Lex Leenen (mede-eigenaar en initiatiefnemer van BlueView) en Marieke Geertshuis (vestigingsmanager en mede-eigenaar van BlueView Noviomagum) vertellen hoe het nu, ruim driekwart jaar later, gaat.

Goede flow
“De medewerkers waren voor de start best sceptisch”, vertelt Lex. “Ze wisten niet precies wat ze konden verwachten, wat er allemaal ging veranderen. Dat maakte hen onzeker en opstandig. Gelukkig kwam iedereen al snel na de start in een goede flow. Eerlijk gezegd ging dat zelfs veel sneller dan wij zelf hadden verwacht.” Marieke: “Ik heb me in het begin wel moeten bewijzen hoor. Ik heb echt het vertrouwen moeten winnen. Door eerlijk te zijn, geen valse beloften te doen en vooral door ervoor te zorgen dat er altijd werk is, is dat gelukt. Ze weten dat ik altijd mijn best doe om zo afwisselend mogelijk werk te kunnen bieden. Dat is niet altijd voorhanden, want hoogwaardig technisch werk is moeilijk te verkrijgen, maar de intentie is er zeker.”

Groei
Ook bedrijfsmatig is Lex tevreden. “2019 is een opstartjaar, dus uiteraard gaan de kosten voor de baten uit, maar ik verwacht volgend  jaar break-even te draaien. Onze kracht zit in onze mensen en in de schaalgrootte. Door de diversiteit aan klanten en doordat we het werk kunnen uitwisselen tussen onze vijf vestigingen, kunnen we continuïteit in het werk bieden.” Dat het goed gaat met BlueView Noviomagum blijkt wel: inmiddels is het aantal medewerkers gegroeid tot ruim 50. Marieke: “Er is ook nauwelijks terughoudendheid meer bij de mensen die nieuw bij ons komen werken. Onze medewerkers zijn daarin ambassadeurs geworden. Hun positieve werkhouding slaat dan ook als vanzelf over op de nieuwe mensen, dat is mooi om te zien.”

Hoge kwaliteit
Lex: “Deze groep medewerkers valt echt op. Door hun hoge werktempo en de wil om te werken. En ze leveren hoge kwaliteit werk af, daar zijn ook onze opdrachtgevers van onder de indruk.” Marieke: “Ze willen hun werk altijd goed doen, laten zien wat ze kunnen. Dat was gelijk vanaf het begin al zo, en ook als ze de werkzaamheden wat minder leuk vinden. Hoewel ik dat uiteraard echt wel te horen krijg”, lacht ze. 

‘Het werktempo, de wil om te werken en de hoge kwaliteit zijn echt opvallend.’