‘Ik voel me hier als een vis in het water’


"Op vorige werkplekken was het vaak te chaotisch voor mij. Leidinggevenden en collega’s vonden het logisch dat ik alles maar zou snappen.” Aan het woord is Jordy (24). Hij heeft verschillende banen gehad. Zo heeft hij in de horeca gewerkt en gesleuteld aan motoren. Steeds zat hij niet op de juiste plek. Toen kwam hij bij Naambordjeswinkel in Wijchen terecht, op een beschutte werkplek. Jordy: “Ik voel me hier als een vis in het water. Omdat ik in een klein bedrijf werk, durf ik te praten. Daardoor leren Paula en Dave, de eigenaren, me steeds beter kennen. En dingen uit mijn gedrag te herkennen.”

“Ik maak naambordjes in de werkplaats”, vertelt Jordy. “En sinds kort werk ik ook op kantoor. Dat kan omdat Paula en Dave me leren werken met Illustrator. Ik kan hierdoor steeds beter zelf de opmaak van de naambordjes maken. Voordeel is ook dat ik er daardoor een extra werkdag bij heb gekregen.”

De kracht van herhaling
“We beginnen elke dag met een dagstart. Daarna verwerk ik de bestellingen van de vorige dag. Ik kan dat zelfstandig. Als ik klaar ben, controleert Paula het nog even. Dan maken we samen een lijstje met wat ik moet maken. Ik vind het belangrijk dat dingen duidelijk zijn. Daarvoor is de begeleiding van Paula en Dave onmisbaar. Ze hebben vooral in het begin de tijd genomen om dingen uit te leggen. Het helpt me dat ik vaste mensen heb die me helpen en aansturen, steeds op dezelfde manier. Hierdoor word ik steeds zelfstandiger.”

Persoonlijke aanpak en aandacht
De vastigheid en structuur helpen Jordy. Het werkt ook in zijn voordeel dat Naambordjeswinkel een klein bedrijf is. “Ik kom het beste tot mijn recht in een 1-op-1-situatie, waar ik aan de hand word genomen. De indicatie ‘beschut werken’ maakt intensieve begeleiding mogelijk. Ook omdat we bij Naambordjeswinkel maar met z’n drieën zijn. Naast dat er gewerkt moet worden, is er ook echt aandacht voor mij als persoon. Paula en Dave kennen me nu al zo goed, dat ze al zien hoe het met me gaat als ik binnenkom.”

Jobcoach
“Vanaf het begin dat ik hier werk heb ik een jobcoach vanuit WerkBedrijf. Omdat ik best verlegen ben, zijn we gestart met het oefenen van vragen stellen. Dat gaat al veel beter dan in het begin. Ik durf de vragen die ik heb nu ook echt uit mezelf te stellen. We zijn ook gaan werken aan mijn werknemersvaardigheden. Dat gaat bijvoorbeeld over op tijd komen. En over verlof aanvragen. Ik heb hard gewerkt aan het ontwikkelen van deze vaardigheden. In het begin zag ik mijn jobcoach elke week. Nu zie ik haar één keer in de drie weken. We bespreken dan hoe alles gaat op het werk en wat ik nog kan leren.”

Ontwikkeling
“Doorzettingsvermogen is heel belangrijk voor me geweest om hier mijn draai te vinden. Nu heb ik het supergoed naar mijn zin. Mijn werk is leuk én afwisselend. Ik ben blij dat ik een plek heb gevonden waar ik de kans krijg om mezelf steeds verder te ontwikkelen!”

‘Ik voel me hier als een vis in het water’