'Iedereen kan het vak leren, maar je moet wel willen'

60 tot 80 mensen opleiden tot beveiligerdie vervolgens bijna zonder uitzondering met diploma aan de slag gaan. Daar slaagt de Bewakingsgroep, met de daaraan gelieerde bedrijven, ieder jaar weer in. Extra bijzonder: het zijn bijna allemaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe dat lukt en hoe dat gaat in deze coronatijd vertellen Tonny Jacobs, oprichter en directeur Bewakingsgroep, en Rob den Ouden, directeur ROC diensten. 

Betrouwbare beveiligers
Tonny: “Beveiliger is echt een kansberoep. Haal je je diploma, dan ben je verzekerd van een baan. Onder de kapstok van de Bewakingsgroep vallen verschillende bewakingsbedrijven en onze opleidingstak ROC Diensten. Wij leveren toezichthouders en beveiligingsbeambten, met name aan ziekenhuizen, GGZ-instellingen en justitie. De mensen die wij opleiden hebben bijna allemaal een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze komen bij ons via UWV, WerkBedrijf of vanuit een re-integratietraject. Waarom we daarvoor kiezen? Het voelt voor ons als een soort morele verplichting. Zelf heb ik het goed. En ik heb met de paplepel ingegoten gekregen dat het belangrijk is om iets terug te doen voor de maatschappij. Het mooie is dat deze branche zich er heel goed voor leent. Iedereen kan het vak leren, maar je moet wel willen. Wat iemands achtergrond ook is, na het afronden van onze opleiding staan er betrouwbare, goed getrainde medewerkers. Dat weten onze opdrachtgevers ook.”

Fatsoenlijk babbelen belangrijk
“We leiden onze deelnemers op tot beveiliger niveau 2,” vertelt Rob. “Met dat diploma kunnen ze in de volle breedte van de branche aan de slag. Het is een gemêleerd gezelschap in de klas. Man, vrouw, van nauwelijks met vooropleiding tot academisch geschoold, van haantje de voorste tot introvert. En allemaal kunnen ze opgeleid worden tot goede beveiligers. Een goede, maar fatsoenlijke babbel is zoveel belangrijker dan spierballen. Alles draait om motivatie en het durven nemen van verantwoordelijkheid. Dat is waar we in de voorselectie goed naar kijken. De opleiding vindt vooral plaats op de werkvloer, gecombineerd met 1 dag per week school. De trajecten duren 6 tot 8 maanden en zijn maatwerk. Met de diversiteit in onze groepen kan dat ook bijna niet anders. Zo zorgen we ervoor dat eigenlijk alle deelnemers het diploma kunnen halen.” 

Verlengstuk
Tonny: “De samenwerking met WerkBedrijf gaat al jaren terug. Samen hebben we een fijne, constructieve manier van samenwerken opgebouwd. We vinden het belangrijk dat de consulenten van WerkBedrijf goed weten hoe het werk en de opleiding eruit zien. We nemen ze dus mee naar de werkplekken en ze kijken mee tijdens de opleiding. Zo kunnen zij de juiste mensen selecteren. Inmiddels zijn we echt elkaars verlengstuk geworden.”

Corona
Rob: “Doordat we praktijkonderwijs geven, mogen we de lessen nog deels fysiek doen. Wel zijn de klassen gehalveerd zodat we afstand kunnen houden. Daardoor is een deel van de lessen vervangen door online onderwijs. Dat is niet voor iedereen makkelijk. Maar met goede begeleiding, ook van de praktijkbegeleiders, lopen we weinig achterstand op. En gelukkig maar, want de vraag naar beveiligers neemt door corona alleen maar verder toe.”  

Tonny Jacobs, oprichter en directeur Bewakingsgroep, Rob den Ouden, directeur ROC diensten. 

'Iedereen kan het vak leren, maar je moet wel willen'