Jasper: “Stripboeken gaven mij de kracht om door te gaan"

Voor Jasper (27) is het tekenen van strips de ultieme manier om een boodschap over te brengen, een verhaal te vertellen. “In mijn strips deel ik persoonlijke ervaringen. Ik wil laten zien dat er altijd een weg omhoog mogelijk is. Ook mijn leven ging niet over rozen. Mijn beperkingen hebben invloed op mijn leven, studie- en baankeuze. Daarnaast worstelde ik als kind met mijn genderidentiteit. Een moeilijke weg, maar stripboeken hebben mij de kracht gegeven om door te gaan toen alles tegenzat.”

Taboes doorbreken
“Als kind worstelde ik met mijn genderidentiteit. Na een zware tijd eindigde mijn zoektocht met mijn transitie. In de media was er destijds nog weinig aandacht voor. Mijn missie is om dit onderwerp nu zo veel mogelijk bespreekbaar te maken voor jongeren en hun ouders. Om te laten zien dat het geen taboe hoeft te zijn. Dat doe ik door middel van strips. Zo heb ik over dit onderwerp het boekje ‘Mau zoekt’ gemaakt. Dit karakter spookte al jaren in mijn hoofd en in mijn schetsboeken. Mau heeft geen vaste identiteit. Dat geeft kinderen inspiratie om zelf te beslissen over het einde van het verhaal.”

Leren leven
“De zoektocht en de strubbelingen in mijn leven zijn voor veel mensen herkenbaar. Door mijn strips hoop ik hen te kunnen inspireren. Veel mensen die ik heb ontmoet, hebben soms het gevoel dat er geen uitweg is uit hun situatie. De strip bij dit verhaal is bedoeld om mensen die zich ook zo voelen een hart onder de riem te steken. Er zullen altijd slechte dagen zijn, maar ze zijn niet permanent. Het leren leven met mentale condities is geen rechte lijn naar het ‘beter worden’. Over een langere tijd leer je echter wel om beter om te gaan met obstakels. Elke dag is een babystapje, maar uiteindelijk leg je toch een merkbare afstand af.” 

Zoektocht naar werk 
“Niet alleen op persoonlijk vlak was het zoeken, ook op werkgebied. Ik heb een opleiding Desktop Publishing gedaan. Dat was het niet helemaal, maar hopelijk vind ik uiteindelijk een leuke baan in de creatieve industrie. Daar zitten, door mijn beperkingen, wel randvoorwaarden aan. Mijn belastbaarheid is bijvoorbeeld niet zo groot. Op dit moment werk ik, als een soort tussenstap, als kwaliteitsmedewerker. Voor nu is dat oké, maar ik hoop ooit een baan te vinden waar ik mijn creativiteit meer in kwijt kan. WerkBedrijf helpt me daarbij, door mee te kijken naar vacatures en me in contact te brengen met bedrijven."

Impact en inspiratie
“Hoe ik mezelf over 5 jaar zie? Ik hoop sterker in mijn schoenen te staan en te werken bij een bedrijf dat goed voelt. Ook hoop ik dat mijn financiële situatie goed genoeg is om een eigen huis te hebben. En dat ik nog steeds strips teken. Voor de verdere toekomst hoop ik aan iets te kunnen werken dat impact heeft op het leven van anderen. Ik wil andere mensen inspireren zoals kunstenaars en strips mij hebben geïnspireerd."

Uit het boek Mau zoekt
“Wat zijn jullie?”, vraagt Mau.
“Ik ben een jongetje”, zegt Bob.
“Ik ben een meisje”, zegt Sammy.
“Wat denk je dat ik zou moeten zijn?”, vraagt Mau.
“Een jongetje”, zegt Bob.
“Een meisje”, zegt Sammy.
Dit helpt Mau niet.
“Oké, bedankt”, zegt Mau

Jasper: “Stripboeken gaven mij de kracht om door te gaan"