“Je kunt hier worden wat je wil”


Kansen krijgen! Dat maakte Sander van der Zandt zelf mee toen hij ruim 34 jaar geleden als vakantiekracht bij Kuypers Zorg voor Vastgoed uit Druten aan de bak ging. Hij kreeg kansen om te leren, te ervaren, fouten te maken en te groeien. In zijn huidige rol als directeur bij Kuypers neemt hij dit mee. Sander: “We zetten bij dit bedrijf in op nieuwe collega’s die een kans met beide handen willen aanpakken. Soms weet iemand al precies waar die goed in is en hoe de toekomst eruit moet zien. Maar bij ons mag je ook een andere afslag nemen. Je kunt hier worden wat je wil.”  

Werken aan perspectief

Kuypers Zorg voor Vastgoed verzorgt bouwkundige service en diensten op het gebied van glas-, schilder- en timmerwerkzaamheden. In opdracht van onder andere woningstichtingen, aannemers, gemeenten, scholen en zorginstellingen. Vaak zit hierbij een Social Return On Investment (SROI) voorwaarde vanuit de opdrachtgever. Bij SROI wordt een percentage van de opdrachtsom besteed aan het creëren van werkgelegenheid of leerwerkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sander: “Het is een gegeven dat we in een tak van sport werken waar dit vaak bij de opdracht hoort. Voor ons is SROI nooit een opgave, omdat het op deze manier werken met nieuwe aanwas al in ons DNA zit. We steken tijd en energie in het begeleiden en opleiden van nieuwe collega’s. In ons bedrijf met meer dan 100 werknemers zijn de lijnen nog steeds kort. Ik ben makkelijk benaderbaar en krijg zelf energie van frisse gasten die willen werken aan perspectief.”

Met werken en leren de boel op de rit

Sander vervolgt: “We werken nauw samen met partners als WerkBedrijf, MVO Solutions en WIL Groep. Of het nu gaat om jongeren die op school zijn uitgevallen en beter tot hun recht komen in een BBL-traject, of vastgelopen talenten die de boel gewoon weer op de rit moeten krijgen. Binnen ons bedrijf vinden we een weg. Dit doen we al jaren zo. Soms worden we nog wel verrast. Zo gingen we aan de slag met een jongen uit Syrië. We kwamen met hem in contact via WerkBedrijf. Hij was positief, ijverig en betrouwbaar in zijn werk. Het liep gesmeerd. Toch kregen we klachten van buren op de locatie waar hij aan het werk was. Hij begon namelijk om 6 uur in de ochtend al met sloopwerkzaamheden. Lekker vroeg beginnen! We hebben het ‘probleem’ aan hem uitgelegd en er samen smakelijk om kunnen lachen.”

Samen zaaien en oogsten

“Door de vergrijzing gaan ook wij de uitdaging krijgen om voldoende medewerkers aan te trekken. Daarin is onze opgave niet uniek; de vergrijzing brengt dat met zich mee voor ons allemaal. Daarnaast verwachten we ook dat op het gebied van SROI er door meer partijen iets van ons gevraagd gaat worden. Nu vullen we SROI binnen opdrachten in met 14 banen. Hierbij gaat het om BBL-trajecten en BOL-stages, maar ook om medewerkers die vanuit de WIA of indicatie banenafspraak (weer) aan de slag gaan. Ook met maatschappelijk verantwoord ondernemen proberen we een steentje bij te dragen. En ook dit kan meetellen in een SROI-opgave bij een opdracht. Zo participeren we in ‘Vrienden van de Techniek’. Met dit initiatief op basisscholen proberen we leerlingen in groep 7/8 van het basisonderwijs al enthousiast te maken voor banen in onze sector. Wat je nu zaait, kun je straks oogsten. Dat geldt voor ons als bedrijf, voor onze werknemers en voor de jeugd die nog een weg naar werk moet ontdekken.”

“Je kunt hier worden wat je wil”