Leren werken in de ICT


Via WerkBedrijf starten jaarlijks minstens 30 mensen bij ICT Maatwerk in Nijmegen. Hun achtergrond, opleiding, ervaring en leeftijd verschillen. Wat ze gemeen hebben is interesse in ICT. Én ze hebben steun nodig bij hun weg naar werk. Bij ICT Maatwerk werken dagelijks 20 mensen aan allerlei ICT opdrachten. Zo ontwikkelen ze niet alleen ICT-vaardigheden, maar gaan ze ook aan de slag met hun persoonlijke leerdoelen.

Verschillende vragen
Jasper Ras, locatiemanager ICT Maatwerk: “Iedere medewerker komt hier met een ander vraagstuk. De een wil ontdekken welke discipline binnen ICT hem of haar het beste ligt. Voor een ander ligt de focus op bijvoorbeeld het opbouwen van belastbaarheid of het werken aan sociale en werknemersvaardigheden. Het kan hier allemaal. Ieder stapje is voor ons een succes, of dat nou op gebied van werk of op het persoonlijke vlak is. Wij zijn al blij als de mensen met een glimlach naar huis gaan.”

Haalbare doelen
Jasper: “De helft van onze medewerkers komt via WerkBedrijf bij ons. Dit kan via allerlei routes, zoals Op weg naar Werk of ontwikkeltrajecten. Dat maakt voor het werk inhoudelijk niets uit. De verschillen zitten meer in de mate en vorm van begeleiding, de periode dat ze bij ons werken en de doelen waaraan ze werken. Als iemand hier begint zetten we samen een stip op de horizon. Daar werken we in haalbare stapjes naar toe.”

Veilige werkplek
“Bij ICT Maatwerk willen we arbeidspotentieel ontwikkelen in een echte arbeidsomgeving. Daarbij bieden we een veilige werkplek, waar je fouten mag maken en kan leren. We werken hier aan betaalde opdrachten. Dat gaat van het bouwen van websites tot het ontwikkelen van een huisstijl. Onze collega’s leren niet alleen ICT-vaardigheden. Maar ook veel over bijvoorbeeld communicatie met collega’s en klanten. En hoe ze kunnen omgaan met tijdsdruk en feedback. Een goede, duurzame relatie met onze opdrachtgevers is belangrijk. Want we nemen ons werk uiterst serieus, maar we hebben wel te maken met werknemers die nog aan het leren zijn.”

Klein en groot succes
In 2023 zijn 28 medewerkers uitgestroomd naar betaald werk of een opleiding. “Daar zijn we hartstikke trots op. Maar ook de kleinere successen vind ik prachtig. Bijvoorbeeld een collega die eerst afhankelijk was van vervoer en nu zelfstandig naar ons kan reizen. Of iemand die eerst geïsoleerd thuis zat en nu hele dagen op kantoor kan zijn. Die ontwikkeling is ook voor hun familie en bekenden enorm belangrijk.”

Leren door ervaren
“Samen met een collega werk ik hier als vaste begeleider. Wij coachen zowel op inhoud als op vaardigheden. Dit doen we, zoals we dat zelf zeggen, met de handen op de rug. We nemen de medewerkers niets uit handen, maar laten ze zelf ervaren. Is iemand klaar om door te stromen, dan helpen we met het opstellen van een profiel. En we leggen contact met bedrijven. Ook na uitstroom bij ons blijven we, zeker het eerste half jaar, contact houden. Met de medewerker en het bedrijf. Zo zorgen we dat uitstroom ook echt blijvend is.”

ICT Maatwerk is in 2017 in Arnhem gestart door Luuk Penninx en Nick Postema. In 2018 en 2019 volgden vestigingen in Nijmegen en Doetinchem. Luuk: “Er is en blijft een grote vraag naar ICT’ers. En er zijn genoeg mensen die interesse hebben. Alleen is daar soms wat ondersteuning bij nodig. Die brug naar werk willen wij slaan. Ons succes? Onze gedreven begeleiding, no-nonsense aanpak en realistische visie: we ontwikkelen waar mogelijk.”

Op de foto: Jasper Ras (links) en collega

Leren werken in de ICT