Abbas: van horeca naar hulpmonteur

Het personeelstekort in de techniek blijft groeien. Dat merkt ook JWR elektrotechniek in Wijchen. Ze hebben 55 mensen in dienst, maar er zijn altijd openstaande vacatures. JWR leidt zelf jongeren op. Daarnaast worden zij-instroomtrajecten steeds belangrijker om aan personeel te komen. Zo startte Abbas bijna een jaar geleden bij JWR in een leerwerktraject. Na positieve afronding van dit traject, een initiatief van MVO Solutions en WerkBedrijf, kreeg hij een contract. Abbas: “Werken in de techniek blijkt goed bij me te passen. Ik werk graag met mijn handen en leer veel nieuwe dingen. Juist die afwisseling maakt het leuk.” 

Geen werk meer in horeca
Abbas (35) werkte jarenlang in de horeca. Door corona raakte hij zijn baan kwijt en was hij aangewezen op een uitkering. Toen kwam Abbas bij WerkBedrijf terecht. “Samen bespraken we welke richting ik op wilde. In de horeca was op dat moment geen werk en ik wilde graag wat anders gaan doen. Toen kon ik een leerwerktraject tot elektromonteur gaan doen. Dat leek me wel wat, want ik werk graag met mijn handen. De opleiding was goed te doen doordat alles prima werd uitgelegd. Hoewel ik nog lang niet alles weet, heb ik al veel nieuwe dingen geleerd.”

Investeren in opleiden een must
David Verheijen, Business Unit Manager bij JWR elektrotechniek: “We zijn heel blij met Abbas. Hij heeft echt feeling voor het vak. Hij werkt erg precies en is leergierig. Dat is wat wij zoeken in mensen. Je achtergrond is niet belangrijk, willen leren wel. We investeren veel in het opleiden van mensen. Dat moet ook wel, want ervaren, gekwalificeerd personeel vind je nauwelijks. Dus leiden we jongeren vanaf de schoolbanken op. En we zetten steeds meer in op zij-instromers. We werken samen met WerkBedrijf en MVO Solutions, maar ook met diverse opleiders en bedrijven in de regio. Het personeelstekort is zo groot, dat we dit niet in ons eentje oplossen. We moeten samen een manier vinden om werken in de techniek aantrekkelijker te maken.”

Brede kijk op werk
Abbas: “JWR is een leuk bedrijf met fijne collega’s. Ik moest wel wennen aan het werkritme. Dat vroege opstaan was ik niet gewend in de horeca. Maar inmiddels vind ik het juist fijn, want nu heb ik meer aan mijn avonden. Ik ben blij dat ik een contract heb gekregen en wil nog veel meer leren. David: “We rouleren met werkzaamheden en projecten. Zodat medewerkers breed ervaring opdoen. Natuurlijk willen we dat onze mensen toegevoegde waarde leveren, maar we kijken ook goed naar wat zij willen. Wat vinden ze leuk, wat willen ze nog leren? Zo houden we onze mensen gemotiveerd.”

Afspiegeling
David: "De keuze voor zij-instromers is niet alleen ingegeven door personeelstekort. We vinden het belangrijk iedereen een kans te geven. Onze medewerkers vormen een mooie afspiegeling van de maatschappij. En zo hoort het ook! We leren allemaal van elkaar. We willen collega’s echt verder helpen. Dus zorgen we voor professionele begeleiding. Die kan voor iedereen anders zijn. Onze deuren staan wagenwijd open voor zij-instromers. We doen er alles aan zodat ze, net als Abbas, echt onderdeel worden van het team.”

Over JWR elektrotechniek
JWR elektrotechniek in Wijchen houdt zich bezig met het ontwerpen, aanleggen, inspecteren en onderhouden van elektrotechnische installaties. We doen wat we zeggen en gaan geen uitdaging uit de weg. Denken in oplossingen is onze 2e natuur. www.jwr.nl 

 


Abbas: van horeca naar hulpmonteur